MUKABELE-2

Bir Ramazan geleneği olan mukabele nedir? Mukatele, mukavele, mücadele gibi müfaale babından karşılıklılık ifade eden bu kelime, ‘buluşma, görüşme, kabul, karşılaştırma, mülakât gibi anlamlara geliyor.

Peki, Mukabele/Kur'an okurken kiminle görüşüyor, buluşuyor olduğumuzun farkında mıyız? Orada/Kur'ân'da, kâfir, fasık, zalim, ebuleheb, karun, firavun, şeytan gibi isimlerin yanında Adem, Nuh, Musa, İbrahim, İsa, Muhammed, Mü'min, Müslüman, Muttakî, Salih, Muhlis... gibi isimler de geçiyor. En çok ismi geçen Allah.
Sizin randevunuz kiminle?!.
Senede bir kere kabul edilip aldığı talimatları sene boyu uygulayan biri misiz? Yoksa görüşmeden hiç bişey anlamayan biri mi? Görüşmeye ihtiyaç duymayan biri de olabilirsiniz. Sık sık görüşme ihtiyacı hisseden biri de. Bilmiyorum hangi durumdasınız. Görüşmeye kabul edilmeyen biri olamazsınız herhalde, yeter ki siz görüşmek isteyin kabul olunursunuz ama tahminimce her konuk aynı/bir olmaz. Sık sık görüşen konuklar olduğu gibi yılda bir, ömründe bir görüşen, hepten unutan konuklar da vardır. Sık görüşenler kiminle görüşüyorlarsa herhalde(!) onun dostu olmuşlardır.
Mukabele kabul gününüz, kabul ayınız, yılınız... Kabulü ciddiye alın ve hazırlıklı gidiniz. En azından kiminle görüşeceğinizi biliniz. Vesselam.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İHÂNET

KELİME/KELÂM & KAVL/SÖZ

HADİS & SÜNNET