SIFIR & BİR = (0-1)

‘Elde var Bir’ yazımı okuyan bir dostum, matematikte bir (1) değil sıfır (0), daha önemlidir veya değerlidir; sıfır, tüm sayıları katlar, dedi; ve bu yazı bunu açmak, açıklamak için kaleme geldi.

Sıfır (0), kendi başına değersiz ve “yok hükmündeki”! bir sayıdır; sol yanında 1, ve 1’den türeyen sayılar almazsa, hiçbir hükmü (değeri) yoktur; aldığında, gerekli bir sayıdır.

Sıfır (0), niye gereklidir veya olmazsa olmazdır?!.

Sıfır (0), şeytan veya kötülük gibidir; şeytan (= kötülük) olmazsa, iyiliğin de, dolayısıyla insanın da bir değeri olmaz. İnsan varsa, şeytan var; insanın olmadığı yerde şeytan da yok; şeytan, insan = Âdem yaratılınca şeytan oldu. Sıfır/0 (= şeytan), değerli insanları ortaya çıkarmak, onların değerli amellerinin = iyiliklerinin ecrini = mükâfatını; kötü insanları ortaya çıkarmak, onların kötü amellerinin = kötülüklerinin cezasını vermek için var. 1’e 10; 1’e 100; 1’e 1000, ...; 1’e 0, 10’a 0, 100’e 0, 1000’e 0, ... gibi.

Sıfır (0), şeytan (= kötülük) olmasa, iyi insanları kötü insanlardan nasıl ayırabileceğiz?!. Bu, sıfıra (0) = şeytana = kötülüğe değer verme anlamına gelmez; tam aksine, onu (= sıfırı) tek başına ele aldığımızda değersiz görme anlamına gelir. Sıfır (0), (= şeytan), + (artı/pozitif) veya – (eksi/negatif) bir sayı ile çarpılırsa (buluşursa) sonuç, sıfırdır. Bir amelde sıfır (0) = şeytan = kötülük = kötü niyet varsa o “amel”!, yok, değersiz hükmündedir; bir amelde sıfır (0), şeytan = kötülük = kötü niyet yoksa, o amelin değeri artar, 1 iken, 10, 100, 1000... olur. Sıfır = şeytan, iyi amellerin = iyiliklerin = iyilerin değerini artırmak; kötü amellerin = kötülerin = kötülüklerin değerini düşürmek ve sıfırlamak için vardır.

Sıfır olmazsa, iyi-kötü hiçbir hesap olmaz, tutulmaz. Sıfır (= şeytan), tek başına (bizatihî) ‘yoktur’!; ‘onun varlığı’ (da), B/bir’in (1’in) varlığına bağlıdır; O B/bir’dir onu “değerli veya değersiz” kılan. Buradaki B/bir/ler, hem Mutlak Bir’e hem bizlere atıftır. Mutlak Bir, biz birlerin amellerini, bizim, sıfır = şeytan = kötülük karşısındaki tutumumuza ve niyetimize göre değerlendirecek; ya sıfırla (0) çarpacak ya da 10’a, 100’e, 1000’e katlayacaktır.

Sıfır = şeytan, bunun için vardır.

Umarım, doğru ve yeterli bir açıklama yapmışımdır; katkıya açığım.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İHÂNET

HADİS & SÜNNET

RECM