GEÇİNME

Haziran ayı enflasyon oranı açıklandı. Yıllık enflasyon %70’şi; altı aylık enflasyon da %25’şi buldu/aştı; çalışanların ve emeklilerin maaş zamları da belli oldu.

Çalışanların maddî/parasal anlamda bir geçim sıkıntısının olduğunu sanmıyorum ama emeklilerin büyük çoğunluğu maddî/parasal anlamda geçim sıkıntısı çekiyor, bu bir vakıa/gerçek. 

İnsanları geçim zorluğuna = geçimsizliğe düşüren, sadece para değil, ahlâk. Çoğu eve çook para giriyor ama aileler yine geçinemiyor!. Eşler birbiriyle ve çocuklarıyla anlaşamıyor; esas sıkıntı burada; bu sıkıntıyı para çözmüyor. Ne kadar çok para verirseniz verin, bir ailede insan kalitesi yetersizse (= ahlâk yetersizliği varsa) o ailenin geçimini yoluna koyamazsınız. Bu anlamdaki geçimsizliklerin büyük oranda yüksek gelir grubuna mensup ailelerde yaşandığını tahmin ediyorum.

Geçimin sadece para ile olmadığını bu aileleri izleyerek görüyorum.

Bir ailede ahlâk yoksa veya yetersizse, o aileye giren az para (= yokluk) da çok para (= bolluk) da geçimsizliğe yol açar. Ahlâk, hem kanaat etmeyi (sabrı) hem de paylaşmayı (infâk etmeyi) emreder.

Maaşlara altı ayda bir, “enflasyon zammı kadar ahlâk zammı”! yapsak, geçimlerimiz belki düzelir!.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İHÂNET

HADİS & SÜNNET

RECM