HAC MEKÂNLARININ ANTROPOLOJİK OKUMASI

Haccın mekânları :

Kâbe = Beytullah. Arafat. Müzdelife. Mina. Safa ve Merve. Bu beş mekânın antropolojik okumasını yapacağım. 

Merkez mekân, Kâbe = Beytullah. Onun yanıbaşında Safa ve Merve var. Arafat. Müzdelife ve Mina biraz uzakta. Kâbe ile Arafat’ın arası 21 km. Arafat Müzdelife arası 8 km. Arafat Mina arası 18 km. Müzdelife Mina arası 6 km. Kâbe Mina arası 8 km. Müzdelife ve Mina, Kâbe ile Arafat arasında. Müzdelife Arafat’a, Mina Kâbe’ye yakın.

Kâbe, kalp. Arafat, akıl. Safa ve Merve, sa’y/çalışma, dünyalık arama. Müzdelife, Arafat’taki aklî ve kalbî “yakınlaşmanın” (= Müzdelife, zülüf’den yakınlaşma, yakın olma demek) Mina’da şeytanın (şeytanların) uzaklaştırılması (“taşlarla” kovulması) ile sonuçlanması; Kâbe’ye (kalbe) yaklaştırılmaması, yakınlaştırılmaması.

...

Hacca ve umreye gidenler biliyor, gördüler; küresel şeytanlar tâ Kâbe’nin yanına kadar gelmişler, Kâbe’yi kuşatmışlar. Nasıl mı?!. Bakın o devasa binalara, onların altındaki firmalara, bankalara... bizler 8-10 km ötedeki taşları taşlıyoruz!.

Bakın kalbinize (= duygu ve düşüncelerinize)!; şeytanlar kalbimize kadar girmiş!.

Hacı, kalbindeki (Kâbe’deki) şeytanları kovan, kalbine (Kâbe’ye) şeytan yaklaştırmayan, Kâbe’yi (tavafla) koruyan adamdır. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İHÂNET

HADİS & SÜNNET

RECM