FIRKALAŞMA

Fırka, farktan; farkın, bütünden kopmuş ve kalıcı hâle gelmiş, hizipleşmiş, gruplaşmış şekli. 

Eskiden partilere de fırka denirdi; Serbest Fırka. Halk Fırkası. İttihat ve Terakkî Fırkası gibi.

Dindeki fırkalaşma, Efendimizin vefâtından sonradır ve siyasîdir; mezhepleri de büyük oranda bu siyasî duruş belirlemiştir.

“Ümmetim yetmiş iki fırkaya ayrılacak; bunların içinden sadece biri kurtulacak.” (= fırka-i nâciye; ötekiler batacak). Hadis. Herkes, kurtulacak olan fırkayı kendi fırkası sanıyor.

Kim kurtulacak?!.

Bu sorunun cevabı, Rum Sûresi 30 ilâ 32. âyetlerde saklı.

“Yüzünü (= yönünü/istikâmetini), her türlü bâtıldan uzaklaştırarak hanîf olan dine çevir. O din, bütün insanların fıtratlarında (= batıl bulaşmamış özlerinde) yaratılan saf (= hanif = şirk bulaşmamış) dindir. Allah’ın bu yaratışını değiştirme!. Bu yaratılışta bir değişikliğe gitme!. (= lâ tebdîle li halqillah); kayyim/qayyım (= geçerli) olan din bu, ama bunu insanların çoğu bilmiyor. Bilenler, sadece O’na (= Allah’a) yöneliyor, O’ndan ‘korkuyor’, salâtı ikâme ediyor ve müşriklerden olmuyorlar. Bilmeyenler ise dini, fırkalara ve şu’belere bölüyorlar. = “feraqû dînehüm ve kânû şiyeâ” ve her hizp/hizb (grup, fırka) kendi yanındaki ile övünüyor.” (seviniyor; kendini kurtulmuş zannediyor).

Aslında 31. âyet, kurtulan “fırkayı”! işâret ediyor. = "münîbîne ileyHi vetteqûHu ve eqîmu-s salât’e ve lâ tekûnû min-el müşrikîn." diyor. Münîb, eğri (bozuk, bâtıl, kötü veya çirkin) yollardan (düşünce, ideoloji ve anlayışlardan) kurtularak, doğru yola (= Allah’a = Allah’ın dinine/yoluna, = Sırat-ı Müsteqîm’e) yönelme demek; bunu, ileyHi = O = O’na ifadesi karşılıyor. Böyle biri, salâtı ikâme eden ve her türlü şirki (şirkin her türlüsünü, açığını-gizlisini) terk eden biridir. Kurtuluşa eren = necât bulan “fırka”!, bu fırkadır. Bu “fırka” da, ister-istemez bu yönüyle öbür fırkalardan ayrılmaktadır. 72 veya 73, çokluktan kinayedir; bir çoook, çoook fazla demektir. Bu fırkalaşma, Efendimizin vefatını takiben başlamış, hâlen de sürmektedir. İtikadî (kelamî) ve amelî mezhepleri, cemaatleri ve tarikatları sayarsak, bu sayı 72-73’ü çoktaan geçmiştir. İnsanlar, acaba bunlardan hangisi kurtulmuştur diye merak ediyorlarsa, Rum Sûresinin 30 ilâ 32. âyetlerine başvursunlar; fırka liderlerinin ve sözcülerinin sözlerine itibar etmesinler. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İHÂNET

HADİS & SÜNNET

RECM