TEŞHİR

Teşhirin kökü, şehr/şehera (شهر) dir; teşhîr (= تشهير), sergileme, gösterme demektir. Malların teşhîr reyonları olur; mallar, müşteriye teşhîr edilir ki, satılsın. 

Pekiî insan vücudu teşhîr edillir mi?!. İnsan, mal mı ki onun vücudu teşhîr edilsin!. Vücudunu (kendini) mal olarak görenler, kendilerini (vücutlarını) teşhîr ederler. Böyle yapmakla, ‘gel, beni al!.’,  demiş olmazlar mı?!. İnsan (vücudu) mahremdir, muhteremdir, nâmahrem (yabancı) olanlara gösterilmez; insan, hürmete layık bir canlıdır; onu, ona nikâhlı eşi ve mahrem (haram) olanlar dışında kimse göremez. Örtünen (tesettüre giren) bilirse; tesettür, insana değer katar; insanın haysiyetini korur. Şehirde kem gözler vardır. Müslüman şehre çıktığında, örtünür; kendini teşhir etmez, aksine kem gözlerden korunur. (Bknz. 33/59.)

Cahiliye toplumunda örtü, köleliğin veya cariyeliğin işareti/sembolü idi; İslâm bunu tersine çevirdi... şimdi iş yine terse ç/evrildi; = örtülü kadın, hizmetçi/hizmetkâr, işçi gibi; açık kadın da işveren, patron gibi görülmeye, algılanmaya başlandı.

İnsan, mal muamelesi görünce veya görmeye başlayınca, işte işler böyle tersine dönüyor.

İnsanların başörtüsü mücadelesi verdiği dönemde (80’li, 90’lı yıllar, 28 Şubat süreci ve 2010’larin başı) var olan/uyanan “bilinç”! yok oldu/uyudu; artık başörtülü insanlar da kendilerini örtüleri/başörtüleri ile (ve jeepleri ile) teşhîr ediyorlar; biz de varız, biz de buradayız, bizi de görün!, diyorlar.

Nereden nereye gedik veya getirildik!; üstelik, muhafazakâr ve dindar bir iktidar eliyle oldu; başka bir iktidar bunu yapamazdı; yapamadı.

...

Umarım, ‘tesettürlü’! olanlar, tesettürsüz olanları aratmazlar. Kişide ahlâk = iffet yoksa (= kalmamışsa veya azalmışsa); tesettür, o kişiyi korumaz; tesettürle de sisteme entegre olunur ve tesettür defileleri düzenlenir...

Sisteme entegre modern/ist İslâm/cı, nasıl görünecek?!. Yanında tesettürlü hanımı bulunacak, onunla lüks mekânlarda ve uluslararası toplantılarda görünecek, ara-sıra da selâmün aleyküm diyecek, vs...

Artık fark, bu kadar. Fark, sadece görüntüde, yaşantıda değil. Tesettürlü ile tesettürsüz aynı hayatı yaşıyor. Ve insan bu işe şaşıyor.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İHÂNET

HADİS & SÜNNET

RECM