ZOR SORULAR

Zor olduğu kadar, sarsıcı, yakıcı ve yıkıcı sorular. Bu soruların sarsıcılığı, yakıcılığı ve yıkıcılığı mevcut (geleneksel, klâsik) din algısı üzerindeki etkisinden. Hoş, bu tür zor, sarsıcı, yakıcı ve yıkıcı sorular sorulmuyor ve bu yüzden bu geleneksel, klâsik din algısı yıkılmıyor. Olsun. Ben yine de sorayım. Şimdilik ilk ve tek sorum şu :

Efendimiz bugün hayatta olsaydı (bugün yaşasaydı), Ona inen Kur'ân (Kitâb), yine aynı Kur'ân (Kitâb) mı olurdu?!. Bu soruya verilecek cevap ne işimize yarar, hangi sorunumuzu çözer veya çözmez?!. Kur'ân’ı (Kitâb’ı), bugüne = hayatımıza taşımamızda çook işimize yarar. Aynı Kur'ân (Kitâb) olurdu, dersek; bugünün Ebû Leheb’ini, bugünün As b. Vâil’ini, bugünün Velid b. Muğîre’sini; ve bugünün Ebû Bekir’ini, bugünün Hz. Ömer’ini, Hz. Ali’sini bulmamız; o günün şartlarını bugüne taşımamız lâzım/şart; onların hiçbiri hayatta değil; o şartlar da bu şartlar değil; ama Kur'ân (= Kitâb) aynı Kur'ân (= Kitâb).

Faraza!, farklı bir Kur'ân (Kitâb) olurdu, dersek; o farkın nerede = O Kur'ân’ın (Kitâb’ın) neresinde olduğuna bir cevap vermek zorundayız?!. O fark, kesinlikle iman (inanç) esaslarında ve ahlâk ilkelerinde olmazdı; olsaydı, o kitab bambaşka bir kitap olurdu. Pekiî o fark, o kitabın neresinde olurdu?!. İsimlerinde ve olaylarında; zamana ve zemine (= mekâna) bağlı konularında.

Bugün bizler, o gün inen ve bugün elimizde orijinali olan Kur'ân’da yer alan isimleri ve yaşanmış olayları (= kıssaları, zamana ve zemine/mekâna bağlı konuları) okurken, o isimlere ve olaylara benzer isim ve olayların, bugün yaşadığımız hayattaki karşılıklarını arayıp-bulabilirsek, -- yani, bugünün Ebû Leheblerini, Ebû Cehillerini, Firavunlarını; bugünün Ebû Bekirlerini, Ömer-Osman-Alilerini vb. --, Kur'ân’ı bugüne taşıyabiliriz; bulamazsak, O Kitâb’ı (hâşâ) bir tarih kitabı gibi okumaya devam ederiz. 

Bizler, Ebû Lehebleri, Ebû Cehilleri; Ebû Bekirleri, Ömer-Osman-Alileri, ... hep geçmişte/tarihte arıyoruz; Efendimizi geçmişte aradığımız gibi; oysa O, bugünün de Peygamberi; Ona inen Kitâb, bugünün de Kitâb’ı.

Daha fazla ayrıntı, “tehlikeli”!, kamu ile paylaşımı mümkün değil.

Zor ve tehlikeli sorular sormadan, üzerimizdeki ölü toprağı kalkmaz. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İHÂNET

HADİS & SÜNNET

RECM