VASIFLANDIRMA

Vasıf, VSF (وصف) kökünden niteleme, sıfatlandırma, betimleme, tasvir etme. 

Yesıfûn kelimesi, 14 yerde Allah için de kullanılır. Bu kullanımların hepsi, bizim (genelde müşriklerin) O’nu nitelemelerimizden müteâl (aşkın, berî) kılmak içindir.

Bizler (müşrikler?!) O’nu nasıl niteleriz de O, “Ben sizin nitelemelerinizden münezzehim.” (= sübhânım) der?!. = “sübhâneHû ve Teâlâ ammâ yesufûn.” (6/100) “sübhâne RabbiKe Rabb-il Izzet-i ammâ yesufûn” (37/180) ve bunun gibi 12 âyet daha var. 

Bizim O’nu vasıflandırmamız bize göredir. Biz, vasfı (sıfatı) cismanî bir ismin özelliği olarak biliriz. Sıfat, ismi niteler. Ali, görendir, duyandır, konuşandır, vs... Ali, gözle görendir; kulakla duyandır; dille (ağızla) konuşandır... Gören, göz müdür; duyan, kulak mıdır; konuşan, ağız mıdır?!... Biz, bir ağaca baktığımızda, ağacın konuşmasını nasıl duyarız; ağacın dili nedir; ağaç konuşur mu?!... Konuşur. İlkbaharda ayrı, sonbaharda ayrı, kışta ayrı konuşur; daha doğrusu “konuşturulur.”!.

Ama Allah, bir cisim değildir; O, tecsîmden münezzehtir. Cisimler, madde ve sûretlerden (arazlardan) oluşurlar; bunlar, hava (= rıyh, ruh) bile olsalar. O, Kendinden = Kendi Zâtından başka bişeyden oluşmaz. 

Öyleyse, bir cisim olmayan (= ağzı olmayan) bizi ve ağacı “Konuşturan”! nasıl konuşur?!. İşte bunu bizim bilmemiz/anlamamız için O, “bizim dilimizde”! konuşur, ama O, bizim gibi değildir. = “leyse ke-misliHî şey’ün.” (42/11.)

Pekiî, O’nun Sıfatlarını (= Esmâsını) nasıl anlayacağız?!.

Dilin katmanlarını çözerek. Dilde (= ilimde) bilgi/anlayış düzeyimizi yükselterek. (İlim, dille yapılır; hâlle de idrak edilir.) 

Dilde (= ilimde) hangi düzeyde olursak olalım, O’nu yine de “tam tanımlayamayız”! ama dilde (= ilimde) kat ettiğimiz her düzey, bize “huzur” verir, ve bu, sonsuza kadar sürer. Bundan dolayı her hâlde, her hâlimizde hep Sübhânellah demek mecburiyetindeyiz.

Bu akıl (= idrak), “O Sıkleti”! çekmez. Bu akıl, Sübhân Olan’a inanmazsa çıldırır; inanırsa, güvende olur; emin liman, eman/iman budur.

İlim, iman etmeyi gerektirir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İHÂNET

HADİS & SÜNNET

RECM