OYNAKLIK

Oynaklık, bir çook merkezin olmasından veya bir merkezin sürekli yer değiştirmesinden olur/oluşur.

Oynaklık, hem mekânda hem düşüncede olur. Oynaklık dağınıklıktır. İstikrarlı merkez, aynı zamanda düzen kurar; oynak merkezde düzen ve istikrar olmaz, kurulamaz; merkez, “şekli” de belirler.

Pozitivist ve modernist bilimin merkezinde, “seçkin bilim adamları”; post-modernist bilimin merkezinde, “popülist bilim adamları” vardı/r. Popülizm, popüler bilim üretir; popülist bilimde belli bir merkez (tek doğru) yoktur, her düşünce doğru olabilir. (Post-modernist, popülist bilimde, ‘ne olsa, gider.’ Feyarabend)

Demokrasi de popülisttir. Demokrasi, seçkinler yönetimine (aristokrasiye) bir başkaldırı hareketi olarak doğmuş ve yaygınlaşmıştır. 

Seçkinlerin ürettiği bilim de, yönettiği toplum da; popülistlerin (halkın) ürettiği bilim de, toplum da ‘doğrudur’!, diye kaide yoktur. En azından ikisi de istikrarsızdır. 

Seçkinler, merkezde; popülistler, çevrede yer alırlar. Seçkinler de popülistler de (halk da), SABİT, İSTİKRARLI ve DEĞİŞKEN OLMAYAN (= SAMED OLAN) bir MERKEZ’e tâbî olmadığı sürece, merkez, çevreye; çevre, merkeze baş kaldırmaya devam eder ve kalıcı bir düzen aslâ sağlanamaz.

Yaşanan budur.

Çare : “Lâ ilâhe illâ-l Allah.”

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İHÂNET

HADİS & SÜNNET

RECM