DÜŞÜNCEDE DEĞİŞİM

Düşüncedeki değişim midir hayattaki (yaşamdaki) değişime yol açan?!.

Klâsik İslâm düşüncesi, ‘klâsik veya modern’ batı düşüncesine dönüşünce mi İslâm dünyası değişti.

Klâsik İslâm düşüncesini değiştiren şey ne, modern batı düşüncesi mi?!.

Klâsik İslâm düşüncesine, geleneksel düşünce dersek; batı düşüncesi modern bir düşünce mi?!.

Klâsik İslâm düşüncesinin, modern batı düşüncesine dönüşümüne Hicrî 2 yy.’da Yunan felsefî eserlerinden yapılan tercümeler mi sebep oldu?!.

Bu batı düşüncenin ürettiği bilim ve teknoloji değil mi, hayattaki (yaşamdaki) değişime yol açan?!.

Sorular, sorular...

Son bir soru : Klâsik İslâm düşüncesi neye dayanıyordu da bu değişime direnemedi?!.

Hadi bu soruya cevap vereyim. Klâsik İslâm düşüncesi, Tevhîde (= Allah’ın yegâne Ulûhiyetine) dayanıyordu; o/bu düşüncenin merkezinde Tevhîd vardı, diğer tüm düşünceler buna/Tevhîde dayanıyordu, temel zemin buydu/buraydı; bu zemin çökünce tüm yapı çöktü. Klâsik İslâm düşüncesinden modern batı düşüncesine geçiş, düşüncede (dolayısıyla da hayatta) 9/10 şiddetinden daha büyük bir deprem/zelzele etkisi yaptı. Sonuç, korkunç bir yıkımdı. Bu yıkımdan sağ kurtulanlar, Tevhîd zeminde yeni ve yeniden bir yapı (= düşünce) inşa etmek zorundalar; sağ kurtulup da tekrar batı düşüncesi içinde yeni bir yapı (düşünce) kurmaya çalışanlar, “çook yakında” (= ölünce) kumdan bir kale inşa ettiklerini anlayacaklar.

Tüm vahiyler, yıkım kaçınılmaz olunca, düşüncede değişim yapmak, düşünceleri çook sağlam bir “zemine” = Tevhîd’e dayanak/yaslamak = Tevhîd üzre/üzerine inşâ etmek için indirilmiştir.

Deprem sonrası, çürük olan zemine tekrar bina (düşünce) inşâ etmek, akıllıca bir iş değildir.

Batı düşüncesinin (= aklının) zemini çook çürüktür; bu düşünce, “kitle imha silahları” üretmekte, kendi kendini insan (hayvan ve bitki) neslini yok etmektedir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İHÂNET

HADİS & SÜNNET

RECM