YALNIZLIK

Yalnızlık = Loneliness : Kişinin yanında, duygu ve düşüncelerini paylaşacak, kendisini anlayacak kimsenin bulunmaması (olmaması) durumu.

Modern insan, kalabalıklar içinde yalnız. 

Yalnızlığı iki gruba ayırmak gerekiyor :

İradî yalnızlık

Gayr-i iradî yalnızlık.

İradî yalnızlık, o kadar da kötü bişey değil. Gayr-i iradî yalnızlığı da : Suçluların yalnızlığı = hapse (hücreye) atılması; ve hiç bir suçu olmayanların yalnızlığı şeklinde ikiye ayırabiliriz.

Kalabalıklar içindeki yalnızlık, suçlu olmayanların yalnızlığı. Bunlar (bu insanlar), birbirlerine (hiç kimseye) güven duyamıyorlar ve kendi kabuklarına çekiliyorlar = çekilmek zorunda kalıyorlar. Evlilikler de bu yüzden yürümüyor...

Pekiî, insanlar, bu tür bir yalnızlıkla baş edebiliyorlar mı?!. Hayır. Çoğu bunalıma veya  depresyona giriyor, ilâç (hap) kullanıyor; intiharlar artıyor.

Yaşlıların yalnızlığı da ayrı bir dert. 

Toplum çürüyor, çürümekte... 

Parası olanlar da yalnız. Eğlence, gezme, vs. onları yalnızlıktan kurtaramıyor.

...

Diğer yandan, dindarlar da yalnızlık (= uzlet) arıyor...

Demek ki insan, insana yetmiyor. İnsan, insanın içindeki boşluğu dolduramıyor. İnsan, içindeki bu boşluğu diğer insanlarla (= toplumla) dolduramayacağını anlayınca, bu sefer de iradî yalnızlığı tercih ediyor; (mutasavvıf) dindarların yaptığı bu; onlar böyle bir yalnızlığı (= uzleti) tercih ediyor.

Bu yalnızlık (= uzlet), YALNIZ’la halvet için. Halvet, kulun “Allah’la huzur bulması, dolması”!. Huzur, iç rahatlığı yanında, aynı zamanda hazır olma ve H/huzur’da olma. İnsandaki yalnızlık, böyle bir H/huzur hâli ile giderilir.

...

O YALNIZ’ın içinde hiç boşluk yok; O, EHAD ve SAMED. EHAD, TEK (tek başına, yalnız); SAMED, içinde hiç boşluk olmayan, demek. Bir’i, hem EHAD hem de SAMED’se, yalnızdır ama yalnızlık yaşamaz = hiçbir kimseye ihtiyaç duymaz. İnsan da, ancak böyle Bir’ini bulursa, yalnızlığından kurtulur, her yerde O’nu bulur, her derdini O’na anlatır, O’ndan yardım ve destek ister.

Modern psikoloji (psikiyatri), böyle bir “adresi”! keşfedemediği sürece, (modern) insandaki yalnızlığı ve onun yol açtığı patolojileri tedavi edemez.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İHÂNET

KELİME/KELÂM & KAVL/SÖZ

HADİS & SÜNNET