KUR'ÂN'IN KONULARI

Kur'ân konularının Kur'ân’da konu edilişinin sırası çok mu çok önemli; buna Kur'ân’nın nüzul sırası deniyor.

Kur'ân, öncelikle şahsiyetli/kişilikli bir kişi (birey) inşâ eder. Bu kişileri inşâ ettikten sonra da onların oluşturduğu toplumu ve siyasal yapıyı (devleti) bu şahsiyetli kişilere emânet eder.

Mekkî Sûrelerin tamamı, şahsiyetli/kişilikli bir kişi (birey) inşâ etmeye ma’tuftur/yöneliktir. Bu da Allah’tan başka hiç kimseye (= zâlimlere) kulluk (ibâdet = itaat) etmemek = “lâ ilâhe illâ-l Allah.” demektir. Bu ilkeden taviz verenler, sağlıklı bir toplum ve âdil bir devlet inşâ edemezler. Günümüz siyasal islâmının tüm dünyadaki başarısızlığı, siyasal islâmcılarının başarısızlığıdır.

Bireysel ve malî ibâdetler (= namaz, oruç ve zekât/sadaka) bu bireyi inşâ etmek ve yaşatmak içindir; hac ise, toplumsal ve siyasaldır. 

Medenî Sûreler ise, toplumsal ve siyasal yasa/lar koyarlar; bu da bir cemaatin ve devletin varlığını gerektirir. Artık, bu cemaatle ve devletle, zâlimlerle veya zulümle güçlü bir şekilde mücadele edilebilir ve bu mücadelelerin sonunda rant ve ganimet elde edilir. Cemaati veya devleti yöneten, o cemaate veya devlete tâbî olan bireylerde şahsiyetler/karakterler mükemmelen inşâ edilmemişse, rant ve ganimet paylaşımında sorunlar yaşanır ve devlet, güçlülerin emrine girer.

Bu veya buna benzer süreçler İslâm tarihinde fiilen yaşanmıştır. Yaşanan bu süreçten ders alınmazsa, tüm siyasal islâmlar (politik teolojiler?!) başarısız olur; nitekim olmuştur. (Siyasal İslâm, tam da politik teolojinin karşılığı değil.)

...

Yahudi olmasına rağmen değer verdiğim Columbia Üniversitesi öğretim üyesi, düşünür, hukukçu, akademisyen Wael B. Hallaq, İslâm Devletini imkânsız görür; onun bu adla bir kitabını (= İmkânsız Devlet) Babil yayınları Türkçeye çevirdi. Onun bu tezi, günümüz siyasal islâmcılarının kişilik olarak iyi inşâ edilmediklerini = kendilerini İslâm’a göre iyi yetiştiremediklerini görmüyor. Bu İslâmcıların hemen hemen tamamı ve onların teorisyenleri batıda modern eğitim almış, batı aklı ile beslenmiş kişiler/insanlar. O yüzden bu insanların batı tarafından kullanılmaları da çok normal.

Bize, Kur'ân’ın inşâ ettiği ve Allah’ın kul-landığı insanlar lâzım. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İHÂNET

HADİS & SÜNNET

RECM