SON KİTÂB, SON MÜDAHALE

Son Kitâb, Kur'ân. Allah’ın hayata son (ilâhî) müdahalesi. Bundan sonra, ilâhî bir müdahale olmayacak. Bu müdahale, M.610 ilâ 632 arasında Hz. Muhammed yoluyla/eliyle oldu ama Hz. Muhammed, 632’de öldü.

Şimdi ne yapacağız?!.

Hz. Muhammed’in bu müdahalede fonksiyonu neydi?!.

Allah’ın bu son müdahalesini tüm insanlara duyurmak ve kendi yaşadığı dönemde de uygulamak. (O müdahaleyi Sünnet kılmak.)

Din, Hz. Muhammed’in o günkü uygulaması mı, yoksa O ilâhî müdahalenin kendisi mi?!. İkincisi. İlâhî müdahale, hayatın ilkelerini belirler; din, bu ilkeler, bu ilkelere göre yaşanan hayattır. Bu ilkelere muhatap olan herkes, Hz. Muhammed’in o günkü uygulamasını da (= Sünneti de) dikkate alarak, o ilkeleri yaşadıkları çağa taşırlar. Uygulamalar değişebilir ama ilkeler değişmez. Uygulamaların değişikliğine, içinde yaşanılan (sosyo-kültürel, siyasal, ekonomik, coğrafî, vb.) şartların ve imkânların farklılığı etki eder. Değişken uygulamaları ilke hâline getirmek, dini (dolayısıyla da Kur'ân’ı!!) değiştirmektir; oysa Kur'ân’ı kimse değiştiremez, Onu bizzat Allah korumuştur, korumaktadır.

Dinde (= dini anlamada) yaşadığımız ihtilâflar, uygulamaları din saymamızdan/sanmamızdandır. Bizim yapmamız gereken, dinin geçmiş uygulamalardan dersler çıkararak, o uygulamaları örnek/model alarak, yaşadığımız çağı, O değişmez ilkelerle tanıştırmaktır. Dini “güncelleme = dini bugüne taşıma”!! budur; öbürü, dini tarihe hapsetmedir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İHÂNET

HADİS & SÜNNET

RECM