EN BÜYÜK = EKBER

Ekber, KEBÜRA (كبر)’nin ism-i tafdili. İsm-i tafdil kalıbı, iki ve daha çok “şey”! arasında kıyaslama yaparak, en büyüğü (iyiyi, güzeli, vb.) ortaya koymak için kullanılır. Fadl’dan Efdal; Kerim’den Ekrem, gibi...

Biri, en büyük BJK (veya GS FB), dediğinde, spor (futbol) kulüpleri arasında en büyüğü, BJK demiş olur.

Pekiî Allah-u Ekber dediğinde, ne demiş olur?!. 

İlâhlar arasında en büyüğü Allah, mı?!.

Allah’tan başka ilâh yok ki, yegâne İlâh, El-İlâh = Allah.

Bu cümleyi (= Allah-u Ekber), günde 240 kere (40×6) namazlarımızda söylüyoruz; okunan ezanları ve kaâmetleri de sayarsak 300 kere.

Allah’ı, kiminle ya da kimlerle “mukayese”! yapıyoruz da, günde 250-300 kere “En Büyük Allah = Allah-u Ekber” diyoruz?!.

Bu cümleyi, gerçekte, gerçek ilâh olmayıp, ama ilâhlık taslayanlara söylüyoruz.

Kim onlar?!.

Tağutlar ve putlar. (= Zâlimler, kâfirler, hâinler, ...)

Namazla/namazda, “EN BÜYÜK ALLAH = ALLAH-U  EKBER”; biz, sadece Allah’ı BÜYÜK = EN BÜYÜK biliyor/tanıyoruz, diyoruz; o tağut ve putlara da : siz kim oluyorsunuz?!, biz sizi büyük tanımıyoruz, siz Allah’ı EN BÜYÜK tanımadıkça size itaat etmiyoruz, diyoruz. Allah’a : “İyyaKe ne’budu ve iyyaKe nesteîn.” (1/5), diyoruz.

Namazda elbet ALLAH’ı zaten EN BÜYÜK  kabul ettiğimiz için HUZUR’dayız; orada O’na : SEN EN BÜYÜKSÜN demenin bir anlamı yok!. Namazda dediğimiz ALLAH-U  EKBER’ler, ALLAH’tan başka EKBER’ler kabul etmeyelim, diyedir.

Namazda söylediğimiz her ALLAH-U  EKBER’i, bir eylemin başında söyleriz. İftitah tekbiri. Rukûya inerken. Secdeye giderken. Secdeden kalkarken. 2. Secdeye varırken ve tekrar ayağa = kıyama kalkarken. Altı mı oldu?!. (6×40 = 240. Her saate 10.)

...

Günde 250-300 kere ALLAH-U EKBER diyen bizler, yine de Allah’ı EN BÜYÜK tanımayan başka “büyüklere”!, büyük diye saygı duyuyoruz!.

Yoksa, Mâún Sûresinin 4 ve 5. âyetletinde sözü edilenler (= “fe veylül lil musallîn, ellezîne hüm an salâtihim séhůn”) gibi miyiz?!.

Allah korusun.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İHÂNET

HADİS & SÜNNET

RECM