EÛZÜ-BESMELE

Bu yazıyı daha net, daha iyi anlamak için, elinize bir kâğıt-kalem alın; kağıdı uzunlamasına yatırın, ortasından aşağıya doğru bir çizgi ile bölün; sola Eûzü’yü; sağa Besmele’yi yazın. Eûzü’de (min ve be harf-i cerleri hariç) dört (4) kelime var. Besmele’de de (baştaki bi hariç) yine dört (4) kelime var. Bunları numaralandırın ve karşılıklı eşleştirin. Eûzü’ye Bism/Biİsm; Allah’a (Billaha) Allah; şeytana Rahman; racîme Rahîm gelecek şekilde. Sonra, bu yazıyı okumayı durdurun ve biraz düşünün. Düşündükten sonra ister okumaya devam edin, ister etmeyin; benim düşüncemi merak ederseniz, aşağıdaki satırları okuyabilirsiniz.

...

Eûzü, Ben sığınırım. Â’zé, sığınma; e, ben. Karşılığı, Bi İsmi. İsm.

Neye, kime, hangi İsm’e sığınırım?!.

Allah’a, Allah İsm’ine. Karşılığı yine Allah. Başka “sığınak”! yok ki...

Eûzü kısmındaki 3. kelime, şeytan; karşılığı Rahmân. Şeytandan Rahmân’a sığınırım. Şeytan ve Rahmân. Ses uyumuna ve kalıba dikkat edin. Şeytanın kökü ŞYT; Rahmân’ın kökü RHM. ŞYT, yanmak; RHM, bağışlamak. İki kelimemin anlamı birbirine zıt.

Eûzü kısmındaki 4. kelime, racîm; karşılığı Rahîm. Harflere, ses uyumuna, kalıba ve noktalara dikkat. Racîm, taşlanmış = kovulmuş; Rahîm, merhametli. Bu iki kelimemin anlamı da birbirine zıt.

Bir taraf düşman, bir taraf DOST. Düşmandan kaçıyor, DOST’a sığınıyorsunuz. Düşmanı taşlıyor, kovalıyor, onunla savaşıyor ve DOST’tan rahmet ve merhamet (= yardım) dileniyorsunuz...

Dikkat!. Sadece, kuru/ölü bir cümle söylemiyoruz, Eûzü-Besmele çekiyoruz.

Şeytan kim?!. Bu konuda bolgda çeşitli tarihlerde tahminimce en az 8-10 yazı yazdım. Blogun arama bölümünden, blogdaki (sol üst köşedeki alt alta üç çizgi, çıkan görüntü tüm başlıklar; veya sağ üstteki arama düğmesinden) yazılara ulaşabilir; yazıları beğeniyorsanız dostlarınızla paylaşabilir, istediğiniz gibi kullanabilirsiniz; onlar vakıf (kamu) malı.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İHÂNET

KELİME/KELÂM & KAVL/SÖZ

HADİS & SÜNNET