NAMAZIN ŞARTLARI = FARZLARI

Namazın Şartları 12. 6’sı içinden, 6’sı dışından. İçinden olanlar : İftitah (Başlangıç) Tekbiri. Kıyam. Kıraat. Rukû’. Sücûd. Kâ’de-i Âhira. Dışından olanlar : Hadesten ve Necâsetten Taharet. Setr-i Avret. İstikbâl-i Kıble. Vakit. Niyet.

Dış şartlar tam olmadan, iç şartlar tam olmaz. Dış şartların ilki iç ve dış temizlik. Bunlar, abdest (ve gusül) ile sağlanır; abdest alınan her uzvun zahirî ve batınî temizliğine dikkat edilir.  Üçüncüsü, avret yerlerini örtmek = setr-i avret. İnsan huzuruna ve Rabbin Huzuruna “çıplak”! çıkılmaz. İnsanı çıplak bırakan, şeytandır. (Bknz. 7/20) İstikbâl-i Kıble : Tek bir hedefe/amaca (= Kâbe’ye, Allah’ın Evine = Beytullah’a) yönelmek ve hayatın anlamını bilmek. Vakit : Beş (= sabah-akşam, öğle-ikindi, gece/yatsı = her) vakti Allah’a (= Allah’ın dinine) hasretmek. Niyet : Namazı (= her işi) Allah için kılmak (= yapmak); (gösteriş gibi) başka bir niyet = amaç  gözetmemek.

Bunlara azamî dikkat ettikten sonra, içeri “gireriz”!. İçerinin şartları, dışarıyı; dışarının şartları, içeriyi tamamlar; iç ile dış bir bütündür.

İç şartlar : İftitah (Başlangıç) Tekbiri, elleri kaldırarak Allah-u Ekber demek. El kaldırma, Allah’ı EN BÜYÜK bilmenin/görmenin ve Allah’a teslimiyetin yanında, O’nun Rızası hariç her şeyi (= mâsivâyı) elin tersiyle geri/ye atmak demek. Kıyam, Allah için ayağa kalkmak, Allah’ın dinini ayağa kaldırmak = kıyam etmek. Kıraat, Allah’ın Kitâb’ını (= emir ve yasaklarını) unutmamak için okumak = anlamak, yaşamak ve yaşatmak; bunun için O’na söz vermek. Rukû’, sadece O’nun “önünde = Huzurunda” eğilmek. Sücûd, sadece O’nun için secde etmek = kendini mahv/yok etmek. Kâ’de-i Âhira, Rabbe ta’zim ve tekmil sunmak; Nebî ile sâlih kullarla selâmlaşmak ve hep birlikte Şehâdet’i (= parolayı) tekrarlamak; sonra da sağımızda-solumuzda olan herkese (kirâmen kâtibîn dahil) selâm (esenlik) vermek.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İHÂNET

HADİS & SÜNNET

RECM