İSLÂMÎ BİR DEVLET MÜMKÜN MÜ?!.

Mümkün. Bu devletin şekli önemli değil; yeter ki dayandığı değerler (= ilkeler) İslâmî olsun. Wael B. Hallaq, bunu mümkün görmez, imkânsız görür. Dediğim gibi o, devleti modern devlet olarak, o devleti yönetenleri de “sıradan insanlar”! olarak görür. İslâmî devleti yöneten Müslümanlar, “sıradan insanlar” değildir. Onlar, diğer “sıradan insanlar” gibi sadece yönettiklerine değil, Allah’a da hesap vereceklerini bilirler ve yönettikleri devleti kişisel çıkarları için kullanmazlar.  

***

Hadid, 25.

“Biz, Elçilerimizi açık kanıtlarla gönderdik; Onlarla Kitâb ve Mîzanı indirdik, demiri de. İnsanlar adâleti (= qıst) yerine getirsinler diye...”

Kitâb’ta hüküm/yasa; mîzanda fiilî ölçü (terazi); demirde de güç var. Güç, demirle (silahla ve devletle) uygulanır, silah devletin  (= askerin ve polisin) elindedir. Devletteki yasa âdil değilse veya devletin terazisi âdil tartmıyorsa, o devlet Kitâbî = İslâmî değildir.

***

Modern dünyada (modern-ulus) devlet, Tanrı’nın yerini almış, Tanrılığa soyunmuştur, o da Tanrı gibi lâ yü’seldir, ona kimse hesap soramaz, vatandaşlarını kendi bekâsı için kolay bir şekilde fedâ edebilir. (Bknz. Carl Schmitt. Political Theology.)


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İHÂNET

KELİME/KELÂM & KAVL/SÖZ

HADİS & SÜNNET