KURBAN

Hedy. Nüsk. Nahr. Zibh. Bu kelimelerin hepsi kurban anlamında kullanılır. Kurban, Kur'ân, Furkan, Rahman, gibi aynı bâbdan; yaklaşma, yakınlaşma demek. 

Esas/Asıl kurbanı, hacca gidenler keser; çünkü onlar, Allah’a (= Allah’ın Evine = Beytullah’a) yaklaşmışlardır; bizler de “yaklaşmak/yakınlaşmak” için kurban keseriz. Kesme, zibh’dir; mezbaha, hayvan kesilen yer, demektir. Nahr da kesmek, boğazlamak; ama nahrın başka anlamları da var, ustalaşmak, deneyim kazanmak, bunlardan biri. “Fesalli li RabbiKe venhar.”daki nahr, hem kurban kesmek, hem de namazla ustalaşmak, namaz kıla kıla (= namazı hayat kılarak) yakınlaşmak. Nüsk, temiz, sade, saf bir hayat yaşamak; çoğulu : menâsik, ibâdet şekli, yaşam tarzı. Hedy ile Hüdâ (hidâyet?!), aynı şekilde yazılır. (هدى). Yaklaştıkça, hidâyete erilir, Hüdâ bulunur. Hacc, bunun en güzel göstergesidir; orada meşâir vardır; meşâir, şiar’ın çoğuludur; şiar ile şuur, aynı kök; kafadaki saça da kafanın içindeki düşünceye de şiar denir; meşâir, hem hacc durakları, hem de insandaki duygu ve düşünceler anlamına gelir.

Haccda kurban kesmenin hükmü, mezheplere göre değişir. Sünnet, diyenler var; vacip, diyenler var ama farz, diyenler (bildiğim kadarıyla) yok. Kurbanı, salt hayvan keserek Allah’a yakınlaşma/yaklaşma olarak alırsak/okursak (anlarsak), Hz. İbrâhim (a.s.)’ın oğlunu kurban etmesini anlayamayız; onu (= kurbanı), çoook yüksek bir fedakârlık olarak okumalı/anlamalıyız. Sanki onda (= kurbanda), “şehitlikten öte”!! bir anlam var; şehitlik, kişinin kendi canını fedâ etmesi, vermesi; kurban, canından daha çook sevdiği kıymetli varlığını (= evlâdını) vermesidir. Bu yüzden herkese kurban (kesmek) farz değildir ama yine de bence!, herkes hidâyete erene (= Hüdâ’ya yakınlaşana) kadar kurban kesmelidir. = Hüdâ için fedakârlıklarda bulunmalıdır; belki bir gün Hüdâ, onlara (da) hidâyet nasip eder, işte o zaman onlar da, ‘gerçek kurbanlarını’! keserler. = O Rabb için kurban olurlar. 

Kurban yaklaştı; kurbana hazırlık yaptınız mı; ne “kesiyor” sunuz; tek başınıza mı, ortak mı?!.

Kurbanınız mübarek olsun. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İHÂNET

KELİME/KELÂM & KAVL/SÖZ

HADİS & SÜNNET