ZİP

Bu terim, biliyorsunuz bilgisayarda dosya sıkıştırma anlamında kullanılır ama ben bu terimi Kitâb’la aramızdaki ilişki için kullanmayı deneyeceğim.

Bilindiği üzere Kitâb 23 yıllık bir zaman diliminde, o gün yaşanan hayatın me'selelerine çözüm sunmak, hayata bir istikâmet vermek için indi. Kitâb, bu 23 yıllık süre içerisinde “oluştu”, O oluşurken hayat da dönüştü. Bu dönüşüm fertler (sahabe) üzerinden gerçekleşti. Bazen ikazlar/uyarılar bazen müjdeler verildi. Bunlara rahatlıkla ‘ilahî müdahale ve tedrîc’ diyebiliriz. Tedrîc, derecele(ndir)me, sözü (uyarı, ikaz ve tavsiyeyi) yerinde ve zamanında yapma ve kişinin ve toplumun gelişimine göre o uyarıların, ikazların bir kısmından vazgeçme, onların yerine başka uyarılar yapma demek. O/Kur'ân canlı, aktif ve etkileşimli bir hayat içerisinde vücud buldu; bu hayatta ilâh, Allah; lider, Hz. Muhammed’di.

Bugün bizler aradan 1400 küsür yıl geçtikten sonra bu 23 yıllık süreyi/süreci/hayatı 6236 cümleyle/âyetle, 600 sayfalık bir Kitâb’a “sıkıştırdık” ve 23 yılda yaşanmış bu Kitâb’ı 23 saatte/bir günde okuyoruz!...

Biz de 23 yılda mı okuyalım?!.

Hayır.

...

Öyle ise ne yapalım?!. 

Madden ve ma’nen kendi imkân ve şartlarımızı (mâlî, ilmî/fikrî, siyasal, toplumsal vb.) belirleyelim, o noktadan başlayarak Kur'ân’ı kendimize muhatap alalım. Bu çok kolay bir iş değil biliyorum ama şu çok kolay; Kur'ân’ın temel ahlâk ilkeleri herkes tarafından biliniyor, fazla bilgiye ihtiyacımız yok!. Sözgelimi o ilkelerden biri : ‘ana-babaya “öff bile” dememektir’. Bu ilkeyi literal/zahirî anlamıyla okuyan, ben zaten ana-babama “öff” demiyorum ki diyebilir; âyetin demek istediği ‘iyi davranın’!. Eğer bugün biz, ana-babamızla konuşurken sesimizi yükseltiyorsak, onlara îmalı sözler söylüyorsak, yan gözle bakıyorsak, Kur'ân’ı bin kere de hatim etsek/okusak, okumamız bi işe yaramayabilir/yaramıyor, bu ilkeye (Kur'ân’a) uygun hareket etmiyoruz demektir 

Kur'ân’ı ziplememek, O’nun dediğini gücümüz yettiğince yapmaktır; bizde bu süre/ç, 23 yıl da sürebilir 53 yıl da (Ashab’da 23 yıl sürmüştü.). Samimî/ihlâslı olursak, Rabbimiz bu süreyi 13 yıla da düşürebilir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İHÂNET

KELİME/KELÂM & KAVL/SÖZ

HADİS & SÜNNET