EÛZÜ-BESMELE

Küresel salgına dönüşen virüsün yayılma riski yüksek olduğu için evlerimize sığınıyoruz, zorunlu olmadıkça dışarıya çıkmıyoruz.

Buradaki ‘sığınıyoruz/sığınma’ fiili tam da Arapça’daki Eûzü’ye (İâze ya da İstiâze’ye) karşılık gelir.

Modern insan güvenli bir sığınak arıyor.

Etraf tehlikelerle dolu. Küresel kimyasal-biyolojik silahlar, terör, hırsızlık, kap-kaç, psikopatik serseriler, çeteler, zehir tâcirleri...

Zararlı fikirler.

Virüs.

Doğal felâketler. Vb.

Nereye sığınacağız? Neresi güvenli?

Dışarıda (ve içeride) büyük riskler = tehlikeler var.

Evlerimiz dahi güvenli değil, en güvenli yer ev, evde kalın, evlere sığının, evlerden çıkmayın deniyor ama diyelim ki evler bizi virüsten korudu; diğer tehlikelerden koruyabilir mi?

En güvenli ve tek sığınağımız ev mi?

Bugün evler barınak olabilir ama sığınak olamaz. 

Bu iki kelime de fiilimsi : Barınma'dan barınak, Sığınma'dan sığınak.

Barınma ve sığınma, bir tür gizlenme, ortalıkta görünmeme, kendini göstermemedir, bürünme gibi; bürünme de bedenin bikısmını örter/gizler, barınma ise tamamını; sığınma ise bir tür ‘büzülüp, küçülme ve bir yere girme’ îmâsı taşır. Barınmada korkudan çok hayâ, sığınmada ise tehlikenin oluşturduğu korku vardır; o korkudan emin/güvende olmak için sığınılır.

Dışarısı tehlikeli ise mecburen ‘biyere’ sığınırız, sığınınca da ‘küçülürüz’.

En küçükken sığındığımız yer ana-rahmimizdi, oradan çıkınca ‘büyüdük’.

Şimdilerde de tehlikeler arttığı için yine bir sığınak arıyoruz ama sığınmamız için ‘küçülmemiz’ lâzım. (Buradaki ‘küçülmeyi’  artık maddî anlamı ile kullanmıyorum; kibri, enâniyeti terk etmeyi kast ediyorum.) Bence kibri ve enâniyeti terk edersek ‘güvenli bir sığınak’ bulabiliriz. (Buradaki ‘sığınak’ da artık maddî değil.)

İşte ‘O sığınak’ nasıl bizi ana-rahminde küçücük bir ceninken ‘büyüttü ve güvende tuttu’ ise, yine O, bizi tüm korkulardan emin kılar ve ‘büyütür’. (Buradaki büyüklük de maddî değil.)

Başka bir çare ve çıkış var mı?

Bence yok.

Aradığımız sığınak Rabbimiz. Onun için EûzüBesmele çekerek O'na sığınıyoruz.

Tüm şeytanların şerrinden.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İHÂNET

KELİME/KELÂM & KAVL/SÖZ

HADİS & SÜNNET