AKLA DAİR

Bizler aklı, beynin bir fonksiyonu olarak biliriz. Beyin, trilyonlarca sinir hücresinden oluşan bir yapı/organdır; bu sinir hücreleri vücuttakilerle ve birbirleri ile bağlantı kurarak çalışırlar. Bu çalışma esnasında ‘bilgi’ oluşur. Bu bilgi beyinde mi oluşur, beyinde mi depolanır = beyinde mi muhafaza edilir (hafıza)?.

Benim fikrim (ki kesin değildir, beni bağlar ve tartışmaya açıktır), bizdeki beyin bir terminaldir, bu terminal daha üst beyinle/rle irtibat kurar ve bilgilerini oradan alır, aldığı bilgileri orada depolar. Bu anlamda insanda ‘bağımsız bir akıl’ yoktur!; o, üst akılla bağ/bağlantı kurduğu ölçüde akıllıdır. Bizim akıl dediğimiz şey, beyindeki sinir hücreleri değilse, bugüne kadar kimse “beynin, dolayısıyla aklın yerini” gösterememiştir.

İnsan, kendi iradesi ve mevcut beyniyle (terminali ile) kiminle, nasıl bağlantı kuracağına karar verir; yanlış bağlantı da kurabilir; ki, bu yanlış tercih (iradeyi yanlış/kötü kullanma) demektir; doğru ya da yanlış, her kurduğu bağlantı ve o bağlantının sonucu yapıp-ettikleri (davranışları/amelleri) bir üst akılda/beyinde tutulur; üst beyin, kademe kademe En Üst Akla = Akl-ı Küll’e kadar çıkar; her düzeydeki aklın/beynin alta ve üste doğru bağlantısı hiç kesilmez; (hat) kesilirse, olumlu-olumsuz bilgilenme sona erer. Bu açıdan hiçbir akıl tek başına iş gör(e)mez, çalış(a)maz; her akla gücünü veren, Kendi Kendine çalışan Bir “Mutlak Akıl” olmalıdır, yoksa tüm akıllar ve hayatlar durur.

Sanırım kendi aklına çook güvenenlerin bu konuyu biraz daha ciddî düşünmeleri ve alternatif fikir üretmeleri gerekir.

Allah-u A'lem.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İHÂNET

KELİME/KELÂM & KAVL/SÖZ

HADİS & SÜNNET