ROL


Bu kavram daha çok Sosyal Psikoloji ve Sosyolojinin kullandığı bir kavram, bir insanın toplum içindeki ‘görevlerini, yapması gerekenleri’ ifâde eder. Bir insan biçok role sahiptir. Aynı anda eş olabilir, anne olabilir, iş kadını (öğretmen, doktor, avukat vb.), vatandaş olabilir, (kabul ederse) kul da olabilir, vs. ...

Her rolün kendine göre gerekleri, o rolden beklenen davranışlar vardır. İki-üç-beş rolü bünyesinde barındıran biri, rollerini karıştırırsa, sözgelimi bir anne eşine de çocuğu gibi davranırsa (ya da tersi), buna ‘rol çatışması’ denir; bazı roller bazen istemeyerek de olsa karışabilir ama isteyerek karşırsa o kişi “hastadır”, tedavî edilmesi gerekir.

Kulluk da bir rolse!, bu rol, çatışmaya uğramadan yerine getirilebilmelidir.

Rollerin yetki alanını iyi bilir ve uyarsak ki bu, hududullahtır, rolleri birbirine karıştırmadan iyi bir kul olabiliriz. Öyleyse kul olmak, bütün rolleri doğru bir şekilde yerine getirmektir denebilir. Yeter ki bu rolü/rolleri bir 'tiyatrocu, film artisti gibi' oynamayalım. Rolümüz neyse bilelim ve gereğini mümkün mertebe yerine getirelim, rol yapmayalım ve o rollere de öykünmeyelim.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İHÂNET

KELİME/KELÂM & KAVL/SÖZ

HADİS & SÜNNET