ÜÇ KELİME

Şâhid, Şehîd ve Şehâdet.

Şâhid : Gören, tanık olan, tasdik eden, delil/argüman ortaya koyan.

Şehîd  : Bizzat hayatını ortaya koyarak, ölümü göze alarak = ölümle/ölümüne şâhid olan. 

Şehâdet : Bu şâhidliğin sözle, eylemle ve hayatla gösterilmesi.

...

Dinî anlamıyla kişi neye şâhidlik eder, niçin şehîd olur, bu şehâdetini (eşhedü’sünü) kime yapar?

Doğruyu/Hakkı söylediğine şâhidlik eder. Hakk/Hakikat ve Allah için şehîd olur ve şehâdetini Allah’a ve insanlara yapar, gösterir. Sadece insanlara yapsaydı temeli sağlam olmazdı; yalan yere şâhidlik yapmış olabilirdi, şâhidliğinde samîmî olmayabilirdi. Seküler şâhidlikte bu sık rastlanan bir durum olduğu için bu şâhidliklerde “yemin” ettirilir; yemin kutsaldır; seküler paradigma kendi içinde tutarlı olmadığı için dinî paradigmadan destek/güç/yardım alır.

...

Fikrî bir mesele tartışılır/müzakere edilirken deliller öne sürülür ama müzakereciler bu delillerin altını çoğu kez dolduramaz ya da daha güçlü argümanlarla öne sürülen deliller çürütülür, müzakere uzaar-gider, bitürlü sona ermez, biuzlaşmaya varılamaz; varılsa bile, çoğunluğun uzlaşısı/konsensüsü esas alınır.

Pekiî çoğunluk yanlış düşünemez mi? Demokrasi çoğunluk rejimi ise, çoğunluk despotik davranamaz, yanlış bir karar/yasa üzerinde uzlaşamaz mı? Bu durum pekâlâ mümkündür.

...

Şehâdet, kişinin Adâletli, Merhametli, Hakkâniyetli ve Kerîm bir İlâh’ın (Allah’ın) kendisini gördüğünün, bildiğinin, kendisine tanık olduğunun bilincine varması ve bunu Allah’a ve insanlara sözle, eylemle ve hayatı ile ispat etmesidir. Böyle bir halet-i rûhiyeye sahip olmak, Müslümanın derûnunda/ruhunda zaten mevcuttur/mündemiçtir; ayrıca onun “Allah Vardır ve Birdir.” demesine gerek yoktur. Kur'ân’da Allah’ın Varlığından bahsedilmez; O, doğal ve zorunlu olarak zaten “Var'dır.”! Var kabul edilir; “Vâcib-ül Vucûd” tartışmaları, genelde Müslüman olmayanlara yöneliktir, İslâm, Arap/Hicaz coğrafyasından Bizans ve Pers coğrafyalarına yayılınca ve Yunan Felsefesi İslâm dünyasında kök salınca bu tartışmalar gündeme gelmiştir.

Müslüman için Şehâdet, (insanlar arası ilişkilerde) Müslüman’ın sadâkatine, samimiyetine, dürüstlüğüne Allah’ı şâhit göstermesidir, O’nun varlığını ispat etmesi değil.

Şaşırdınız, değil mi?!.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İHÂNET

KELİME/KELÂM & KAVL/SÖZ

HADİS & SÜNNET