NOKTA-1

'Noktanın Sonsuzluğu' tanımlamasına ilk kez rahmetli Lütfi Filiz’in 4 ciltlik sohbet tadındaki tasavvuf ağırlıklı kitaplarını okurken rastladım; 'Noktanın İçindeki Hareket' bana ait bir tam(ım)lama.

Telefonumdaki Word çizim yapmaya müsaade etmiyor, etseydi, yazacağım düşünceleri bir çizim-modelle gösterecektim; ben yazayım, siz hayalen çizin. 

Nokta yazının en küçük birimi. Doğru da noktaların ardışık görünümü; bir doğruda sonsuz sayıda nokta bulunur. Evren de sonsuz büyüklükteki bir noktadır. Noktayı tüm yönlere sonsuz şekilde büyütün; içine birbirine paralel yatay ve dikey doğrular (enlemler ve boylamlar) çizin ama sadece bir tanesini kalın ve belirgin kılın, buna D (dünya) doğrusu deyin. Bu D doğrusunda da sonsuz nokta vardır, o noktalardan birini S (siz) noktası olarak adlandırın ve bu nokta siz olun. Sizden (S noktasından) önce milyarlarca insan bu dünyaya geldi-gitti, sizden sonra da gelip-gidecek.

D doğrusunun üstünde ve altında ona paralel sonsuz sayıda doğru olduğunu söylemiştim.

Bizler D doğrusunun bu noktasına (bu noktaya da şimdi/şu ân = Ş deyin, şu ânın/Ş’nin süresi kişinin ömrüdür; yukarılardan biyerlerden noktaya geldik/indik. Bu ömrün (Ş noktasının) süresi bize uzun gibi gelse de aslında çoook kısa. Bu noktadan (Ş) sonra, ya tekrar yukarı doğru ya da aşağı doğru yol alacağız. Buradaki (S ve Ş noktasındaki) yapıp-etmelerimiz bizi ya yukarı taşıyacak ya da batıracak (= cennet ve cehennem); yukarı çıkarsak iyilik; düşersek kötülük biriktirmiş olacağız.

Yukarısı da aşağısı da sonsuz.

Bizler burada D doğrusu üzerindeki herhangi bir noktada 70-80 yıllık ömür sürerken, biriktirdiğimiz güçle (amel defterimizdeki kredi ile) altta ve üstte bir noktada (cennetin ya da cehennemin bir yerinde) yaşam sürme hakkı elde edeceğiz ama Rabbimiz isterse bizi daha aşağı ya da daha yukarı taşıyacak!; O, hem Aziz-ün ZinTikâm/İntikam Sahibi hem de çook Merhametli, Cömert ve Kerîm’dir.

Allah-u A'lem, Cennet ve Cehennemde (D doğrusunun üstünde ve altında) zaman duracak/yok olacak, mekân ise sonsuzlaşacak!. Belki de zaman ve mekân aynı ve sonsuz olacak!. Buradaki zaman ve mekân algımız mekanik (maddî ve ışık hızının çook altında); ötedeki zaman ve mekân tamamen saf enerji/ruh olacak!. D doğrusunun altına düşen şeytanî/kötü ruhlarla yüklü olanlar, acı ve ızdırap içinde; üstünde olanlar melekî/iyi ruhlarla yüklü, sevinç ve mutluluk içinde yaşayacak ama herkesin aynı düzeyde bir hayatı olmayacak!.

Allah-u A'lem.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İHÂNET

KELİME/KELÂM & KAVL/SÖZ

HADİS & SÜNNET