İNSAN NİYE YAŞAR?

İnsan, düşünür; düşüncesini bir siteme dönüştürür; oluşturduğu düşünce sistemi de ona bir “amaç/hedef/gaye” verir.

Vahiyden bağımsız tüm düşünce sistemlerinin insan için koyduğu hedefler/amaçlar, biyere gelir tıkanır, anlamsızlaşır.
Vahyin insana verdiği, insan için koyduğu hedef ise “tükenmez”, onun her ihtiyacına cevap verir.
Nasıl mı? Şöyle :
Önce beni bu fikre ulaştıran âyet grubunu (pasajı) vereyim. Zumer, 31-37. “Kitaplar içinde sana vahyettiğimiz kitap da kendinden öncekileri tasdik edici olmak üzere bir haktır. Şüphe yok ki, Allah, kullarının bütün hallerinden haberdardır ve her şeyi görendir. Sonra biz o kitabı kullarımızdan süzüp seçtiklerimize miras bıraktık. Onlardan da nefislerine zulmeden var, orta yolu tutan var, Allah’ın izniyle hayırlarda ileri geçenler var. İşte bu büyük lütuftur. Onlara Adn cennetleri vardır. Onlar oraya gireceklerdir. Orada altın bilezikler ve incilerle süsleneceklerdir. Orada elbiseleri de ipektir. Onlar orada şöyle derler: "Hamd olsun Allah’a, bizden üzüntüyü giderdi. Gerçekten Rabbimiz çok bağışlayıcı ve şükrün karşılığını vericidir. Lütfundan bizi durulacak bir yurda kondurdu. Burada bize yorgunluk da usanç gelmeyecektir. İnkâr edenlere gelince, onlara cehennem ateşi vardır. Hüküm verilmez ki ölsünler, kendilerinden biraz da olsa azab hafifletilmez. İşte biz her nankörü böyle cezalandırırız. Onlar, orada şöyle feryad ederler: Ey Rabbimiz! Bizleri çıkar, yapageldiklerimizden başka salih bir amel yapalım. (Onlara): Size düşünecek olanın düşüneceği kadar bir ömür vermedik mi? Hem size uyarıcı da gelmişti. O halde azabı tadın. Çünkü zalimleri kurtaracak yoktur." (denir).”
Kitabın herkese miras bırakıldığı söylendikten sonra üç gruptan söz ediliyor : Kendine zulmedenler, Orta yolu tutanlar ve Hayırlarda öne geçenler.
Kendilerine zulmedenlerin sonu çıkmaz sokak!...
Orta yolu tutanların işi Allah'a kalmış!...
Ama ‘Hayırda öne geçenleri’ bekleyen âqıbeti okudunuz. ‘vel âqıbetü lil mutteqîn.’
Onlar artık sıkıntı çekmeyecek!. Adn Cennetlerinde olacaklar. Her türlü mükemmel yiyecek ve içecek onların olacak. Onlara üzüntü de usanma/usanç da yok, yorgunluk da. Kimseden kötü söz de işitmeyecekler...
Allah-u Ekber. El-Hamd-u lillAllah.
İnkâr edenler (siz bunu kendine zulmedenler diye de okuyabilirsiniz) için ise “ölüm” yok. Ölmek isteyecekler, ölemeyecekler. Çekecekler!.. Azapları da hafifletilmeyecek!... Aman Ya Rabbi!..
Size düşünecek kadar ömür vermedik mi?
Size Uyarıcı (Elçi) gelmedi mi?
Size Kitab (Kur'ân) gelmedi mi?
...
Tadın! Azabı!.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İHÂNET

KELİME/KELÂM & KAVL/SÖZ

HADİS & SÜNNET