ĞAYR

Gayr (غير), başka, başkası, öteki gibi anlamları olan bu kelime-edat, başına geldiği sıfatı olumsuzlar. Gayrimenkül: taşınamayan, menkül olmayan; gayriahlaki: ahlâk dışı;  gayrimüslim: müslim olmayan gibi.

Kitâb’ta 154 yerde ve Fatihâ’da da geçen bu kelime (gayr-il mâ’dûbi aleyhim vele-d dâllîn.), istenmeyen durumlara işaret eder. Nisâ 119, Enfâl 53, Râd 11, Muhammed 15’te fiil şeklinde, değiştirmek anlamında; Âdiyat 3’te ‘vel muğayyirât’ (baskın yapanlar) olarak isim şeklinde geçer; diğer tüm yerler, olumsuzlama, öteki, diğer ve başka anlamlarındadır.

Gayr, bitür ötekileştirmedir ama bu tabir modern bir tabirdir; bu tabiri kullanırsam, muhatabı değersizleştirme, düşman bilme ve aşağılama anlamlarına gelir ki, gayrde bu anlamlar vardır; ‘gayr-il mâ’dûbi aleyhim vele-d dâllîn’ dediğimizde, hoşumuza gitmeyen, değersiz gördüğümüz, Rabbimizin gadabına uğramış/uğrayan, delâlette olan insanlardan olmamayı ister, Rabbimizden niyazda bulunur, onlar bizden, biz onlardan uzak olalım deriz; yâni kötülerden olmayı istemeyiz; sırat-ı müsteqîm üzere olan, (Rabbimizin) nimetine eren/kavuşan kimselerle olmayı isteriz ki, bu ibarenin açılımı Nisâ 69’da Nebîler, Sıddîklar, Şehîdler/Şâhidler ve Sâlihler olarak belirtilir.

Rabbimizin makbul bulduğu/gördüğü kimseler dışındaki herkes gayrdir; ölçüyü O belirler, gayri de O tayin eder. O, birilerini “ötekileştiriyorsa”, doğrudur, bize bu konuda söz düşmez; yeter ki bizi ötekileştirmesin; biz, ötekileştirilecek işler yapmayalım, gayrdan olmayalım, gayretullaha dokunan işler yapmayalım. Gayretullah (ﻏﻴﺮﺓ ﺍﻟﻠّﻪ), Allah’ın kulunu muhabbeti sebebi ile başkasından (gayrdan) esirgemesi, “kıskanması”!; gayretullaha dokunmak ise, kulun Allah’tan başkasını sevmesi, O (=O’nun Sözü/Emri) dururken başkasını, başka sözleri/emirleri dinlemesi, başkalarına rağbet etmesidir.

Sanki gavur da gayrdan türeme gibi. Arapça’da vav, ya ve elif (med harfleri) birbirlerinin yerlerine kullanılabiliyorlar.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

NEREYE?!.

İMSAK ve İFTAR

DİKKATLİ/DİKKATLE DİNLEMEK