ŞEHÂDET-3

Bu kelime Kitâb’ta türevleri ile birlikte 160 kez geçer; şehâdetin en alt aşaması, şehâdet âlemindeki bir varlığa şâhitlik (tanıklık) etmedir. Biliyorsunuz varlık, şehâdet âlemi ve gayb âlemi diye ikiye ayrılır. Şehâdet âlemindeki varlıklar, duyularla (beş duyu) görülebilen şeylerdir. Bu âlemin şehâdeti sadece gözle görülmez, kulakla duyulur, dille tadılır, burunla koklanır, elle (deri ile) dokunulur. Gayb âleminin şehâdeti, akılla, kalple ve sezgi ile “hissedilir”, davranışla (güzel ahlâk = salih amel ile) tescil edilir; bu âleme, bu âlemdeki varlıklara (Allah, Melekler/i, Kitâbları, Peygamberleri, âhiret -cennet-cehennem, = iman esaslarına) herkes aynı şekilde şâhitlik etmez; bu (gaybî şâhitlik), şâhitlik eden kişinin nefsî, kalbî ve ruhî temizliğine (saflığına) bağlı olarak onun davranışlarında (söz ve fiillerinde) “şekillenir.”!.

Kitâb, şehâdeti sadece insana özgüleyerek, hasrederek kullanmaz; insanın kendi organlarının (ellerinin, ayaklarının), kullandığı eşyaların, bastığı yerin, meleklerin (Kirâmen Kâtibîn meleklerinin), kendilerine gönderilen Elçilerin ve Allah’ın şâhitliğinden de söz eder. Ve sorar : “En büyük şâhit kimdir = En büyük şâhitlik kime aittir = eyyü şeyin ekber-ü şehâdeh?!. Allah/a. ...” (6/Enam, 19.)

Bizim O’na şâhitliğimizin de en büyük şâhidi, O’dur.

Şehâdetimizi ciddîye alalım!.

Eylemlerimizle (sâlih amellerimizle) şehâdetimizi tahkim edelim ki şehâdetimiz sözde kalmasın. Yoksa yarın, ellerimiz, ayaklarımız, bastığımız her yer, okuduğumuz Kitâb (Kur'ân), önder/rehber kabul ettiğimiz Efendimiz, şehâdetimizin geçersiz olduğunu, yalancı şâhit olduğumuzu söyleyebilirler!.

Bize şâhitlik ederek tüm amellerimizi yazan melekler (Kirâmen Kâtibîn) önümüze bizi yalanlayan belgeleri (amel defterini) koyabilirler.

Rabbimiz yarın bize ‘sen yalancı şâhitlik yaptın! Ben şahidim.’, diyebilir.

İşin şakası yok!. Yarın şuurunda olmadan yaptığımız işler de önümüze gelebilir!. “Hiç hesaba katmadığımız günahları da Rabbimiz karşımıza çıkarabilir.” (Bknz. 39/Zümer, 47.); şehâdetimizi de geçersiz sayabilir!.

Aman dikkat!. Çook yüksek samimiyet, çook azamî ciddiyet ve hassasiyet. = Taqvâ.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İHÂNET

KELİME/KELÂM & KAVL/SÖZ

HADİS & SÜNNET