KUR'ÂN BİZE NE VERİR?!...

Bence (!), Kur'ân bize üç tür bilgi verir :
1) Kesin, değişmeyen Haber = Nebe’.
2) Hüküm. Hükümler, toplumun (insanların) içinde bulunduğu şartlara göre değişebilir (= nesh) ya da o hüküm ertelenebilir.
3) Tarihî bilgi = Geçmişe dair haber = Kıssa. 
1 ve 3’de kesinlikle değişme olmaz. 
1. maddedekiler dinin asıl/esas ilkeleridir; iman esasları buradadır, hayatın anlamı (niçin var olduğumuz) buradan çıkar, burası “sigortadır.”!.
2. maddede yer alanlar, coğrafya-iklim, eğitim düzeyi, ekonomik durum vb. şartlara göre farklılık gösterebilir/gösterir; buna hukuk (şeriat) denir; her ümmetin farklı şeriatı olabilir. (Tehlikeli! bişey söylediğimin farkındayım; ben, şeriatı, din gibi geniş değil daha dar, şir’a (hukuk = kanun/yasa) anlamında kullanıyorum); şeriata da 1. maddede sayacağım değişmez ilkeler ruh, yön ve şekil verir.
3. maddedekilerse, zaten olmuş bitmiş (= yaşanmış) hâdiselerin bizlere ders = ibret alınması için anlatılmasından ibarettir.
Bu taraftan bakınca, 2 ve 3. maddedekiler, 1. maddedekileri tahkim etmek için vardır.
Ne vardır 1. maddede?
Allah’ın Varlığı ve Birliği ve O’nun Âlemlerin Rabbi Oluşu = Tevhîd ve Rabûbiyet = Ulûhiyet.
Allah’ın kullarını başıboş bırakmadığı, onlara Kitâb/lar ve Peygamberler/Elçiler gönderdiği.
O'nun çook güçlü askerlere = meleklere = güçlere sahip olduğu. 
Hesap soracağı = Âhiret = Cennet ve Cehennem.
Kısa özet : Ulûhiyet. Nübüvvet ve Mead.
(Not : 2. maddeyi de değişmez görenler, bence! değişmeyenler = tutucular, selefîler, anakroniklerdir ama nedense en çok onlar değişirler!. 1. maddenin değişmesi için “uğraşanlar”! da modernistlerdir. 3. maddenin değişmesi gerektiğini zaten kimse söylememektedir. Bence’nin altını çiziyorum; benim Kitâb’tan çıkardığım bir fikir bu; bunu kimseye dayatamam.)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İHÂNET

KELİME/KELÂM & KAVL/SÖZ

HADİS & SÜNNET