TARİH

Tarih, bugünün geçmişe doğru izini sürmek, oradan buraya nasıl gelindiğini bilmektir.

Her şeyin tarihi olur; tarihe “bütüncül, felsefî ve ilişkisel” yaklaşmazsak, “olup-biteni” anlayamayız.

Bu yazı, bilim (bilimin = bilmenin) tarihine kısacık bir bakış atacak.

Bilme, bilenler ve bilinenlerin etkileşimidir; bu iş sistematikleşince bilim olur. Bilim, olayları ve şeyleri (= hayatı) anlamaya ve açıklamaya yarar. Bu anlama ve açıklama, “bir hedefe = amaca” yönelik olmazsa, dağınık olur, her kafadan bir ses çıkar ve bu sesler kakofoniye döner.

Bilimde ‘hakikat iddiası’ abestir; bilim, ‘ben hakikati buldum’ derse, artık bilim yapmanın anlamı = ma’nası kalmaz; en azından pozitivist bilim anlayışına (Descartes’e) kadar bu böyleydi; Descartes’la bilim modernleşti, kartezyen bir yapıya kavuştu; bunu da, çok daha geriden Aristo mantığı besledi; kesin doğru-kesin yanlış, siyah-beyaz ikili mantığı... (şimdilerde bu mantık, bulanıklaştı = fuzzy mantık.)

Bu pozitivist bilim, siyasal ve toplumsal alanda hegemonya (baskı/zulm) üretti ve tüm dünyada egemenliğini ilân etti, küreselleşme (globalleşme) de buradan doğdu.

Batı biliminin kökeninde doğu bilimi vardır, ama doğu, bu bilimi baskı için değil anlama ve açıklama (= hakikatin işaretleri = âyetleri) için kullanıyor ve hakikate ulaşmanın ‘bir ve bir çook yolu’ (sırât ve sübül) olduğunu biliyordu; batı bu yolları teke indirdi ve tüm dünyaya dayattı.

...

Kendi de işin içinden çıkamadı; kuantum fiziği gelişince post-modern bilimi bir çıkış olarak görmeye başladı ama hâlâ doğuya pozitivist bilimi dayatıyor. Post-modern bilim, rotasız = kıblesiz bir bilimdir; onun hakikati yoktur, ona göre her şey hakikattir (= puttur); bu da “bilimsel şirktir.”!.

Kitâb’taki tarih kıssaları (kasas), bizi bu tür şirkten (de) korumak için anlatılır. Kitâb, tarihe ‘felsefe’ (anlam) katar; tarih felsefesiz okunmaz, okunsa da hikâye gibi, eğlenmek için okunur...

Bana tarih okunmasını öğreten ve çok boyutlu bir insan olan, Prof. Dr. Şahin UÇAR’a şükranlarımla...

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İHÂNET

KELİME/KELÂM & KAVL/SÖZ

HADİS & SÜNNET