RÜYA-2

Rü’yanın türediği reâ fiili,  türevleri ile birlikte Kitâb’ta 328 kez geçer; rü’ya formu ise, Yusuf, 5, 43 ve 100 (43’de iki kez), İsrâ, 60, Saffat, 105 ve Fetih, 27’de 7 kez geçer. Buralarda görülen rü’yalar Allah-u A'lem, uyanıkken görülen rü’yalardır. 

Ben bu kanaate,

1) Buralarda “fil menâmi = uykumda” ibâresinin geçmemesinden, ve

2) Bu rüyaların sahiplerinin “vizyon sahibi” birileri (Hz. Yusuf, Hz. İbrahim ve Hz. Muhammed) olması = bu rüyaları görenlerin bir gelecek planının bulunmasından dolayı varıyorum.

Hz. Yusuf, 4. âyette “raeytü ahade aşera...” diyor; ‘raeytü fil menâmi = uykumda gördüm.’ demiyor ve hayatı, neredeyse bu rü’yasının gerçekleştirilmesi...

İsrâ 60, Efendimize İsrâ/Mirac gecesinde gösterilen bir rü’ya = bir vizyondur ve O, o zaman uykuda değildir. Ona orada gösterilen de Kur'ân’da lanetlenmiş ağaçtır = ‘şeceratil melûne’dir.

Hz. İbrâhim, evet rüyasında (Saffat, 102; orada ‘fil menâmi’ deniyor) oğlunu “kurban” ettiğini gördü, 105’deki rü’ya da, bunun gerçekleşmesine atıftır ama o rü’ya/olay fiilen gerçekleşmemiştir, Hz. İbrâhim oğlunu kurban etmemiştir; bu rü’ya ile Ona “yapması gereken”! söylenmiştir. ‘Her şeyini = en değerli oğlunu bile! gözden çıkaramazsan bu Tevhidi/Tevhîd davasını hâkim kılamazsın’ denilmiştir. Hz. İbrâhim’in asıl/esas rü’yası budur; (uyku) rüyasında gördüğü rü’ya, “rü’ya içinde rü’yadır.”!. Hz. İbrâhim görev (misyon) adamıdır; selâm olsun İbrâhim’e. (Namazdaki tahıyyatı hatırlayın; orada Allahümme salli alâ Muhammed, kemâ salleyte alâ İbrâhim’e ... dediğimizi...)

Fetih 27 ise Efendimizin rü’yasıdır. Nedir o? Mekke’nin Fethi. Hudeybiye’de Efendimizi “bunaltan”! arkadaşları, Onun rü’yasının gerçekleşmeyeceğini sanmışlardı ama birkaç yıl sonra Rabbi Onun rü’yasını gerçekleştirmişti, Mekke fethedilmişti. 

Sizce Mekke’nin Fethi, uyku rü’yasında görülen bişey midir?!.

Bence değil. Planlı, tasarlanmış ve ona göre stratejileri oluşturulmuş bir harekettir = eylemdir.

Kişilerin büyüklüğü, ayıkken gördükleri rü’yalarının büyüklüğü ve o rü’yalar için verdikleri mücadeleleri ile ölçülür.

Rü’yamız olmadığı için canımız sıkılıyor, sanal bir dünyada yaşıyor, sanal oyunlarla oyalanıyoruz. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İHÂNET

KELİME/KELÂM & KAVL/SÖZ

HADİS & SÜNNET