NEBÎ-RASUL

Nebî-Rasul

Nebee, haber; Nebî, O haberi alan ve getiren. Rasul, Elçi; bir iş ya da konu için elçilik/aracılık yapan.

Dinî anlamıyla Nebî, Allah (c.c.)’dan İlâhî Haberleri alan ve insanlara tebliğ eden. Rasul, Allah ile kulları arasında elçilik eden, Allah’ın emir ve yasaklarını kullarına bildiren/tebliğ eden.

“Allah (c.c.), meleklerden de insanlardan da elçiler (rasuller) seçer.” (22/75.) Cebrail, melek rasullerin; Muhammed, insan rasullerin en üstünüdür; altta bir çook rasul olabilir, vardır ama bu rasullerin kendileri bizzat Nebî değildir; onlar Nebî ve Rasul olanların görevlerini üstlenirler, onların mesajlarına elçilik (= rasullük) ederler.

Yaygın bilgi = kanaat, Rasul’e Kitâb inmiş, Nebî’ye Kitâb inmemiştir; Nebî, kendinden önceki Rasul’ün Kitâb’ını tebliğ etmiştir. Ben bu kanaati ters çevirmek istiyorum ve diyorum ki bir Nebî, aynı zamanda Rasûldür ama her Rasul Nebî olmayabilir, olmaz; hele hele artık ‘Nebîlik Kurumu = Peygamberlik” sona erdikten sonra.

Efendimiz, ‘Hâtem-ün Nebî’dir ama ‘Hâtem-ür Rasul’ değildir. Siz hiç Ondan, Onun getirdiği Kitâb’tan, Ben ‘Hâtem-ür Rasul’üm’ dediğini duydunuz mu? Ama Onun : ‘Ben Nebîlerin sunucusuyum = ‘Hâtem-ül Enbiyâ’yım.’ dediği sabittir.

Nebîlere inen Nebee = Haber = Kitâb Onlardan sonraki nesillere miras kalır; sonraki nesillerin bir kısmı o mirasa zulmeder; bir kısmı ‘eh işte idare eder’; bir kısmı ise onu ciddiyetle sahiplenir. (Bknz. 35/32.) Bu, ‘Hâtem-ün Nebî’ olan Efendimize inen Nebee = Haber = Kitâb/Kur'ân için de geçerlidir. Onu miras alan ama O mirasa zulmeden = ihânet eden; O mirası şöyle-böyle sahiplenen ve O mirası mübarek/kutsal bir emanet bilen kişiler hep olacaktır. O mirası = Mesajı yaşadığı asrın/çağın insanlarına taşıyacak olanlar, üçüncü gruptan (Allah’ın izni ile hayırlarda yarışanlar arasından = séabiqun bil hayrâti biiznillah.) çıkacaktır ve onlar, Efendimizle günün = çağın insanları arasındaki elçiler = rasuller olacaklardır; dün, böyle insanlar vardı; bugün de var; yarın da olacaktır ve rasullük kurumu kıyamete kadar sona ermeyecektir ama o rasullere yeni bir Kitâb inmeyecek, onlar yeni bir Haber = Nebee getiremeyecekler, Nebî olamayacaklardır.

Efendimizden sonra da Rabbimiz, artık hiç kimseye, “Ya Eyyühen Nebî!.” diye hitap etmeyecektir. Allah-u A'lem. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İHÂNET

KELİME/KELÂM & KAVL/SÖZ

HADİS & SÜNNET