HİCRET ve KÜRESEL DÜNYA GÜÇLERİ

622’de, hicret gerçekleştiğinde iki süper dünya gücü Persler (= Sasânîler) ve Bizanslılar (= Romalılar) arasındaki çatışma sürüyor ve Persler (= Sasânîler) gâlip görünüyordu. Suriye, Mısır, Filistin (= Kudüs) ve Ermenistan, Perslerin (= Sasânîlerin) elindeydi, başlarında da kral olarak II. Kisrâ = Hüsrev Perviz vardı. Bizansın (= Romalıların) kralı da Herakleios/Heraklüs’tu. Herakleios/Heraklüs, kısa sürede Bizans ordusunu yeniden organize etti, kilise ve halk ile bağlarını güçlendirdi. O günlerde Persler (= Sasânîler), Kudüs’teki kutsal ‘Kıyamet Kilisesini’ yakmış, kutsal haça el koymuşlar ve onu Medâin’e götürmüşlerdi...

Herakleios/Heraklüs, 622-623 yılları arasında Ermenistan’ı Preslerin elinden geri aldı, Tebriz’deki Mecûsi tapınağını ateşe verdi. Bedir Savaşına yakın bir tarihte de (25 Mart 624’de), Türk-Hazar kabileleri ile işbirliği yaparak Kafkasya üzerinden Sasânî Devletini rahatsız etti. 627’de de II. Ninova Savaşı ile Medâin’e girdi; (Birincisi M.Ö. 612’dedir.) Kutsal Haçı geri aldı ve görkemli bir tören ile onu Kudüs’teki kiliseye iade etti.

Ama, Herakleios/Heraklüs, bu süre zarfında neredeyse tüm varını-yoğunu bitirdi.

630’lara gelindiğinde artık iki süper güç de zayıflamış; içeride taht kavgaları başlamıştı. II. Kisrâ, oğlu Kubad tarafından öldürülmüş; Şam’daki (= Sûriye’deki) ve Mısır’daki yönetimler neredeyse “özerklik” ilân etmişlerdi. (Gassânîler ve Hîreliler = Lahmîler.) Güneydeki Himyerî Devleti de Perslerin hegemonyasından kurtulunca, son reis Mâlik b. Mürâre/Mürre, 630’da bir heyetle Efendimize gelmiş ve İslâm’ı seçmişti.

...

634’de Ecnâdeyn Savaşı ile Sûriye/Şam ve Filistin; 639’da Mısır; 641’de de İran fethedildi...; 1453’de ise Konstantinapolis = İstanbul. İstanbul ilk defa Müslümanlar tarafından 668’de kuşatıldı; Eyyüb El-Ensârî 669’da İstanbul’da vefat etti.

...

Hicret, on yılda İslâm’ı küresel bir güç hâline getirmiştir; bu da Efendimizin dehâsıdır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İHÂNET

KELİME/KELÂM & KAVL/SÖZ

HADİS & SÜNNET