ÇEKİRDEK KADRO

Hz. Muhammed. Hz. Hatice. Hz. Ali. Zeyd b. Hâris. (= Ehl-i Beyt).

Hz. Ebû Bekir. Hz. Osman. Abdurrahman b. Avf. Sa’d b. Ebû Vakkâs. Talha b. Ubeydullah. (= Akraba Ashâb)

Ebû Ubeyde b. Cerrâh. Erkâm b. Ebû’l Erkâm (= Abdülmenâf b. Esed). Osman b. Mâzun. Ubeyde b. Hâris. Saîd b. Zeyd. Habbab b. Eret. Süheyb er-Rûmî. Ammâr b. Yâsir (annesi ve babası) ve Hz. Bilâl (= Bilâl b. Rebah) (Mevâlî veya Ehâbiş kökenliler)

“Karma bir Grup.”!. Aralarında asabiyet yok. Eşitler ve Kardeşler. Üstelik her biri ayrı bir “sınıftan”!. Kimi tâcir, kimi köle, kimi genç, kimi ihtiyar; aralarında Ebû Bekir’in  kızı Esmâ, Ammâr b. Yâsir’in annesi Sümeyye binti Hubbât gibi kadınlar da var.

Alışılmadık, yeni bir toplumsal yapı. Aralarındaki dayanışma çook güçlü. Hz. Ebû Bekir, Hz. Bilâl’a (= Bilâl b. Rebah’a) yapılan işkenceleri görünce onu Ümeyye b. Halef’ten (= Ebû Süfyan’dan) satın almıştı. Bu “grup”, beş yıl boyunca Erkâm b. Ebû’l Erkâm’ın (= Abdülmenâf b. Esed’in) evini “karargâh” edinmişlerdi.

İlk üç yılın sonunda (610 ilâ 613 arasında) Müslümanların sayısı azâmî 30 idi. Hz. Ömer Müslüman olduğunda (6. yıl, 616) bu sayı kırkı (40'ı) zor bulmuştu.

Herkes, kendi “çapı” (= gücü oranında) yeni toplumun inşâsında aktif görevler alıyorlar ve liderlerine = önderlerine (= Efendimize) tam bir sadâkatle bağlılık gösteriyorlardı.

Mekke oligarşisi, bu “öncü grubu” önce önemsemedi (= bişey yerine koymadı), görmezden geldi, sonra da işin çook ciddî olduğunu anladı ve onlara olmadık işkenceleri etti.

Ve hicret “zorunlu” geldi.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İHÂNET

KELİME/KELÂM & KAVL/SÖZ

HADİS & SÜNNET