KONUM

Konum, konudan değil, konmadan; konulan, konumlanılan, konuşlanılan yer (mekân) demek.

Konum belirlemek için, enlem ve boylam bilinmelidir. Enlem, konumun yatay; boylam, konumun dikey durumudur; konum, enlemin ve boylamın kesiştiği noktadadır. 

Dikey konuma tûlî; yatay konuma da arzî durum denir. Tûl, boy; arz, en, genişlik, demektir. Her ne kadar bu ölçümler, arz, yer, arazî (= dünya) için olsa da, dünya dışı (mekân) için de kullanılırlar.

Dünya dışı mekânın dikeylik = hiyerarşik durumu, nâsut, melekût, ceberût, lâhut ve “En Yüce Makam = Arş” şeklinde nitelenir ve Allah (= Rahmân), arşa/arşı istiva etmiştir. (Er-Rahmân’ü alel arş-istevâ. 20/5), denir. Ayrıca her makamın kendi içinde yatay (= arzî) durumunun da olduğu söylenir; Allah’ın Makam’ı, tüm alt makamları kuşatır = istiva eder. Çünkü tüm alt makamların varlık sebebi, O’dur. Sebep, sebeplinin (= ı’llet, ma’lülün) üstündedir; ma’lül, ı’lleti bilemez (= kapsayamaz) ama ı’llet malülü bilir (= kapsar).

Böyle bakınca, alttaki varlık hiyerarşisinde bulunanlar, üsttekileri bilemez ama üsttekiler, alttakileri bilirler; Allah, varlığın En Üstünde olduğu için herkesi ve her şeyi bilir.

Herkes, konumuna göre iş görür. = “... küllün yeamelü alâ şâkiletih...” (17/84.)

Şâkile, zâhir anlamıyla şekil; bâtın anlamıyla konum = karakter, demektir. Duvar ustalarının kullandığı şâkül (= çekül) de benzeri bir iş görür; duvar, hem yatay hem dikey bir şekilde örülür. 

...

Birbirimize internetten konum atarak yerimizi, hava atmak için toplumdaki sosyal statümüzü belirttiğimiz konumumuz buradaki durumumuzu bildirir; pekiî, ötedeki = Allah katındaki yerimiz, durumumuz?!. Bunu hiç merak ediyor muyuz, onun için şimdiden çalışıp-çabalıyor muyuz?!.

Ya oradaki konumumuz çook alçak (= çook kötü) olursa, o konumumuzu beğenmezsek!.

“Herkes, (orada) burada yaptıklarının karşılığını alacak.” (52/21) “Herkes (= her nefis), kazancının karşılığı olarak bir rehînedir.” (74/38) İki âyette de rehîne (= rehîn) kelimesi geçer; rehîn = rehîne, depozit, güvence demek; amellerimiz (= buradaki kazançlarımız), bizim ötedeki güvencemizdir; aynı zamanda onlar, bizim oradaki/ötedeki konumumuzu belirleyeceklerdir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İHÂNET

KELİME/KELÂM & KAVL/SÖZ

HADİS & SÜNNET