MÜBAREK

Medya-internet çağında Müslümanlar arasında en fazla mesajlaşma “mübarek” günler ve gecelerde gerçekleştiriliyor. Çoğumuza garib ve saçma gelecek ama ben şöyle bir soru sorarak söze başlamak istiyorum. İslâm’da mübarek gün ve geceler var mıdır, varsa hangileridir? Cuma, Kadir, Regaib, Berat...

Hafta yedi gün; bu yedinin biri mübarekse, altısı değil; o altı günü ne yapacağız?!. Cuma, “toplanma/toplantı” demek. Bir konu/mesele görüşülecekse toplanılır, toplantı yapılır? Müslümanlar, Cuma günü bu işi/meseleyi “hutbe” ile hallederler!. Hutbe/ler, ayrıca tartışılmalı; kim, nasıl, niye oluşturuyor (yazıyor), kimin adına oku(nu)yor vs... Cuma günü Müslümanlar hangi bireysel ve toplumsal meselelerini hallediyorlar da Cuma “mübarek” oluyor?!. Cumayı mübarek kılan başka bişey var da ben mi bilmiyorum?!. Cuma dışındaki günleri başkaları mı yaratmış?!.

Haftada belli günleri, yılda belli ayları (Ramazan) ve geceleri (Kadr) “mübarek” kılan, özel olaylardır. Bir Müslüman için ‘en özel, çook özel olay’ Kur'ân’dır, Kur'ân bu ayda, bu gecede inmiş = inmeye başlamıştır. Bu ayı ve bu geceyi “mübarek” kılan, Kur'ân’dır. Kur'ân, insanlığın yaşadığı karanlık geceyi = zulumâtı aydınlatmaya başlamıştır.

Çaresizlik, cehâlet, gaflet, haksızlık ve zulümle geçen ömür/ler (günler, aylar, yıllar) gecedir. İnsan, çaresizliğine, cahilliğine, gafilliğine son verirse (= Kur'ân’la tanışır/buluşursa) gecesi (karanlığı) gündüze (aydınlığa) döner, gözünün (gönlünün) önü aydınlanır/ışır.

Kadir Gecesinde Kur'ân’ı indiren Rabbimiz Onu (Kur'ân’ı) indirirken “Biz” zamirini kullanır. Sûreyi tam yazalım ve üzerinde konuşalım.

“Biz Onu (Kur'ân’ı) Kadr Gecesinde indirdik. Kadr Gecesini sen nereden bileceksin?! (Sana o gecede Kur'ân inmedi ki, senin gecelerinde başka şeyler oldu!). Kadr Gecesi, bin aydan (bin ay = 84 yıl = bir ömür) hayırlıdır. Onda melekler ve Ruh, Rablerinin izni ile ‘her bir iş için’ inerler, ‘Selâm’ (için inerler); tâki (kendisine Kur'ân inende) fecr (aydınlık) doğana kadar.”

4. âyeti 5. ayete bağlayan yerdeki sacâved harfi lâmelif ve üç nokta. Bu okuyuş, meleklerin ve Ruhun selâm (selâmet) için indiklerini de söyler. Biraz “hayal gücümüzü” çalıştıralım!. “Başkomutan” emir veriyor, bir komutan tayin ediyor (Ruh’u, Büyük melek Cebrâil’i), askerlerini (meleklerini) seferber ediyor. Niye? “Karanlıktan” rahatsızlık duyanları ve bu karanlıktan kurtulmak için Rablerinden yardım isteyenleri “aydınlığa” çıkarmak, onların ömürlerini/hayatlarını “mübarek” kılmak için!...

Kur'ân’la tanışmayanlar, bu “aydınlıkla” tanışamaz; onların “ikramiyeleri” her yıl ertesi yıla devreder, onlar her yıl “toto/loto oynamaya” devam eder.

Kur'ân, bikere kendisi ile tanışan ve kendisini yoldaş/arkadaş/sırdaş edineni aslâ karanlıkta bırakmaz, O, Nûr’dur, âlemlerin Rabbi katından indirilmiştir.

Günümüz Müslümanları her yılın Kadr Gecesini, her haftanın Cuma’sını mübarek bilip kutluyorlar ama bu kutlama, bir “başarı” sonucunda olmuyor. Kusuruma bakmayın ama bu benzetmeyi yapmak zorundayım, bu, çalışıp çabalamadan ya da çalışmaları kendilerine yetmeyenlerin daha çok paraya/gelire sahip olmak umuduyla, ya çıkarsa diyerek piyango almalarına benzer; böyleleri için ‘mübarek gün ve geceler’ ‘bi umut’ olarak görülür. Onlar, yılın 364 günü, haftanın 6 günü “tembellik” ederler (günah işlerler), bu özel günlerde “kazanmayı” (affolunmayı) umut ederler.

Bu açık bir kumardır.

Akıllı insan (Müslüman), çalışır, gayret eder ve Rabbine tevekkül eder.

...

Müslim’in rivayetinde şöyle denmiştir: “Cuma gecesini, diğer geceler arasında gece namazına tahsis etmeyin, Cuma gününü de diğer günler arasında oruç günü olarak tayin etmeyin, ancak birinizin tutmakta olduğu oruç arasına denk gelirse o hariç.”

Buhari, Savm 63; Müslim, Siyam 147, 148; Ebu Davud, Savm 50; Tirmizi, Savm 42.

Yahudilerde Cumartesi (Sebt), dinlenme günüdür, Tanrı âlemi altı günde yaratmış bugün dinlenmiştir!; Hıristiyanlarda Pazar diriliş ve görünüş günüdür, İsâ bugün dirilmiş ve insanlara görünmüştür. İslâm’da resmî hafta tatili (tatil diye bişey) yok; İslâm tarihinde toplumsal meseleler (toplanma mekânında = câmide) Cuma günü görüşülür, mahkemeler bugünde görülürdü, Beyt-ül Mal (hazine) yardımları bugün dağıtılırdı, Halife bugünü “halk günü” beller, ümmetin derdini dinlerdi, vs...

Siz ister misiniz, haftada bir gününüz mübarek olsun (iyi geçsin), altı gününüz olmasın (kötü geçsin)!.

Bence her günü(m/n)üz mübarek olsun. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İHÂNET

KELİME/KELÂM & KAVL/SÖZ

HADİS & SÜNNET