BAĞIMLILIK ve ÖZGÜRLÜK

Bağımlılık, kişinin kötü olan bişeyi bildiği ve terk etmek (bırakmak) istediği hâlde terk edememesi, bırakamamasıdır. Sigara, alkol, kumar bunlardan bir kaçıdır.

Bağımlılık yapan şeyler sadece bunlar mıdır? Elbette ki hayır.

Çok yemek, çok uyumak da bir bağımlılıktır.

Kişi, kitap okumanın, namaz kılmanın iyi/faydalı olduğunu bildiği hâlde okumaması, kılmaması da bir tür bağımlılıktır.

Bağımlılık, kötüyü yapma(dır); (bu) = iyiyi yap(a)mamadır; iyiyi yapma da kötüyü yapmamadır, yapamama değil; iyiyi yapan adam âciz değildir ama iyiyi yapmadaki ısrara bağımlılık demiyoruz; istikrar, kararlılık diyoruz.

Sigaranın, alkolün, kumarın, vb. kötü şeylerin iyi olduğunu bilerek yapan ya da kitap okumanın, namaz kılmanın, vb. şeylerin kötü olduğunu bilerek yapmayan varsa, bu adama da çıplak hakikati reddeden, bilimsel ve dinî gerçekleri inkâr eden, örten  (münkir, kâfir) adam diyoruz. (Kâfiri sözlük anlamı ile kullandım; niyetim kimseyi dinden çıkarmak değil; düşündürmek.) Zaten bu tür adamlar gündemimizin dışında; bizim gündemimizdeki kişiler, kötünün kötü olduğunu bilen, bırakmak isteyen ama bırakamayanlar; iyinin iyi olduğunu bilen, yapmak isteyen ama yapamayanlar. 

İkisinin farkı nedir? İkisi de kötüyü terk edememe, iyiyi yapamama (kötüde ısrar etme) değil midir?

Bağımlılık ne menem bişeydir?

Kişi bişeyi hem yapmayı hem de yapmamayı istediği hâlde birinden vazgeçememek değil midir? Kişi, kötü olan bişeyi (sigara, alkol vb.) yapmamayı istediği hâlde yapması ama yapmak istememesi; iyi olan bişeyi (okuma/bilgilenme, ibâdet etme) yapmak istediği hâlde yap(a)maması ama yapmayı istemesi.

Bağımlı kişi, iki hâlde de istiyor, değil mi? İstiyor ama yapamıyor, yâni iki hâlde de âciz ama biz ilk hâldekine bağımlı diyoruz, onu “kınıyoruz ya da tedavi ediyoruz”! da; ikinci hâldekine bağımlı demiyor, “kınamıyor ve tedavi etmiyoruz”!. Neden? İki hâl arasında ne fark var?

Bunların ikisi de “hasta” değil mi; değilse, hasta tanımımızı değiştirmemiz gerekmiyor mu?

...

Bağımlı kişinin özgür olmadığı (da) söylenir!. Özgür olmayan kişi, kendi isteğini/istediğini değil de başka birinin isteğini/istediğini yapan, yapmaya mecbur olan/kalan kişi değil midir? Öyledir. Pekiî, iki tür bağımlılıkta da bir “dış zorlama” ve “dış istek” var mı? Yok. Öyleyse bu adamın özgür olmadığı söylenemez; olsa olsa âciz olduğu söylenebilir.

Acziyet nedir, nasıl giderilir? Acziyet : Güç eksikliğinden dolayı bişeyi yapamamak, yapmaya gücü yetmemek.

Güç nerde, nereden alınır?

Bunu bilirsek, biçoook (kötüyü yapma = iyiyi yapamama) bağımlılığımızdan kurtulabiliriz. 

“Lâ havle ve la quvvete illâ billah.”

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İHÂNET

KELİME/KELÂM & KAVL/SÖZ

HADİS & SÜNNET