SİNEK

Sinek, gözümüzde küçülttüğümüz en küçük canlı. Kendimizi dev aynasında görünce, karşımızdaki kişiyi, “sinek gibi” görürüz.

Niye böyle bir başlık attım?

Kitâb, Bakara, 26’de sivrisineği, ondan daha küçüğünü (بعوضة) ve Hacc, 73’de de sineği (ذباب) örnek verir; Bakara, 26’da, “bu örneği vermekten çekinmeyeceğini” söyler.

Sizce neden?

Hem küçük hem büyük şeylerin O’nun eseri ve mükemmel olduklarını söylemek için mi?!.

O da var ama tam o değil. İnsanları “düşünmeye” ve “inanmaya” davet etmek için. Küçük-büyük her şeyde, O’nun mükemmel sanatını görün de, O’ndan başkasına kulluk etmeyin diye.

Hacc, 73’deki örnek de O’ndan başkasına/başkalarına kulluk edenlerin âciz hâlini gözler önüne serer. Der ki : “Ey İnsanlar!, Allah’tan başka taptıklarınız, bir sineği bile yaratamazlar; sinek onlardan bişey kapsa, onu bile kurtaramazlar.”

Modern bilim ve teknoloji o kadar gelişmiş olmasına rağmen, “bisinek” yaratabiliyor mu? Dolly aklınıza gelmesin, o, klonlama. Bisinek, covid benzeri bivirüsle tüm teknolojiyi, hayatı alt-üst edemiyor, (âciz bırakamıyor) mu?!.

Hâlâ, kendini çook akıllı gören insanoğlu = çağdaş insan, bilime (modern bilim mitine) güvenmeye (inanmaya) devam ediyor. Bilim, işe yaradığı sürece kullanılır; zarar verdiğinde terk edilir ve yenisi üretilir; fikrî bir puta (scientism) dönüştürülemez.

İnsanlar, dün de bugün de, kendi elleriyle yaptıkları şeyleri puta dönüştürmeyi sevdi/seviyor. Sinek örneği, bunun yanlışlığına dikkat çekiyor; bu “küçücük örnek”! (daha büyük örneklere hiiç gerek bırakmadan) o putları yerle-bir ediyor, yere seriyor.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İHÂNET

KELİME/KELÂM & KAVL/SÖZ

HADİS & SÜNNET