TİCARET

Dünyevî ticaretten bahsetmeyeceğim, onu biliyorsunuz; bu (dünyevî) ticarete kıyasla (aslında bu kıyas kabul etmez bir husus) uhrevî ticaretten söz edeceğim. Bu (uhrevî) ticarete Kitâb, “len tebûr ticaret = ticareten len tebûr” der. (35/Fâtır, 29.)

Tebûr, BeVeRa ya da BeâRa’dan muzari = geniş ve gelecek zaman kipidir. Len, olumsuzluk yapan te’kid = kesinlik edatıdır. BeVeRa ya da BeâRa, batmak = helâk olmak demektir; len tebûr, kesinlikle helâk olmayan = olmayacak (batmayacak) olan bir ticarettir.

Bu ticaretin garantisini veren Allah’tır.

En iyisi ben âyeti vereyim.

“Kuşkusuz Allah'ın Kitâb’ını okuyanlar, Salâtı ikâme edenler ve kendilerini rızıklandırdığımız şeylerden gizli ve açık ihtiyaç sahiplerine verenler = infâq edenler, aslâ kesilmeyecek bir ticaret = kazanç umabilirler.”

إِنَّ الَّذِينَ يَتْلُونَ كِتَابَ اللَّهِ وَأَقَامُوا الصَّلَاةَ وَأَنفَقُوا مِمَّا رَزَقْنَاهُمْ سِرًّا وَعَلَانِيَةً يَرْجُونَ تِجَارَةً لَّن تَبُورَ

Ticarette güven esastır.

Yoksa biz, Allah’a güvenmiyor (inanmıyor) muyuz?!.

Güveniyoruz = inanıyoruz! ama O’nunla ticaret yapmaya bitürlü yanaşmıyoruz. O’nunla ticaret işimize gelmiyor.

Dünyevî ticareti (dünyayı) çoook seviyoruz.

Öyle değil mi?!.

...

Kıyas kabul etmeme meselesine gelince, gerçekten bir verip “bin katrilyon”! alacağız. Hiiiiç üzülmeyeceğiz, sıkılmayacağız, yorulmayacağız, usanç duymayacağız, kimse bize kötü bir söz (îmâ dahil) söyle(ye)meyecek, günah da yasak da yok!. (15/48. 35/35. 56/25. 78/35.) Her şey bool, hiçbir şey tükenmeyecek. Ne yakıcı güneş var ne şiddetli soğuk var, ılıman bir iklimde yaşayacağız. Selsebilden şarıl şarıl akan pınarlar, yemyeşil ve alabildiğine geniş mekânlar, çağıl çağıl akan ırmaklar, ipekten elbiseler, paha biçilmez takılar... (Bknz. İnsan Sûresi)

İşte!, bu ticaretten elde ettiklerimiz.

Ne ticaret ama!!!.

Bilene ve cesareti olana.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İHÂNET

KELİME/KELÂM & KAVL/SÖZ

HADİS & SÜNNET