BİR MODEL DENEMESİ

Bu deneme bir kuram; adı da 3H. Holistik, Helezonik ve Holografik Kuram. Holizm, bütüncül bakışı; helezon, aşağı ve yukarı sürekli genişleyen katmanlı oluşu; hologram da bişeyde her şeyin bilgisinin oluşunu ifâde eder.

Holistik bakış, (Tanrı’dan başka)! “dışarda” hiçbir şey bırakmaz. Helezon, şeyleri katmanlı, çook boyutlu ve dereceli görür. Bu helezonu iki ucu açık, orta noktası boğumlu, sürekli genişleyen ve kum saatine benzeyen bir yay gibi hayal edin. Bu helezonun en dar noktası = boğumu, dünya ve içindekileri kapsar; diğer yaylar da başka dünyaları. Aslında dünyaya içerden bakınca, dünyanın içindekiler (her şey) de bir helezonik yapı arz eder. Dünya hayatı, doğumla ölüm arasındaki düz bir çizgidir; bu çizgiyi çocuklukla ihtiyarlık = ecel büker/büküyor, sonunda bu çizgi bir yaya benzer; kişi, iki ucun birleştiği yerden amellerine göre aşağıya da düşebiliyor, yukarıya da çıkabiliyor. Bu çıkış ya da düşüş, çizgideki güç ve ivmeye = amellerin iyi ya da kötü oluşuna bağlıdır.

Hiçbir amelin zayii olmaması hayatın bütünlüğünden (holistik oluşundan) ve holografik yapısından, her şeyde her şeyin kaydının tutulmasındandır.

Adı üstünde bu bir deneme, benim kit aklımla hayatı anlama çabası.

Rabbim başka BİR MODEL de kurmuş olabilir.

Bu model, benim kırk yıldır okumalarımdan çıkardığım bir model; elbette yanlış olabilir. 

En iyisini Allah bilir = Allah-u A'lem. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İHÂNET

KELİME/KELÂM & KAVL/SÖZ

HADİS & SÜNNET