ÜST KİMLİK

Türklük, Araplık, Slavlık, Perslik, Kürtlük vb. birer kimliktir ve bu kimliklerin kendilerine özgü kültürleri (anlayışları) ve yaşayışları vardır ve bunlar da Allah’ın bir âyeti/işaretidir ama “yereldir”!.

İslâm, evrensel bir din olduğu için Türklüğü, Araplığı, Slavlığı, Persliği, Kürtlüğü aşan ama yok saymayan bir “Üst Kimlik’tir”. İslâm’ı kendi yerel (ırkî/etnik) kimliklerinin altında gören ve ona uyduran milletlere (kavimlere) Müslüman denebilir mi?!. İslâm’a giren (Müslüman olan) milletler (kavimler), diğer milletleri (kavimleri) aslâ küçük ve aşağı göremez, onları ezemez, onları da kendi kavimleri (milletleri) gibi görür, kardeş bilir.

Dün, Balkanlarda Türklük böyleydi; Türk deyince Müslüman akla geliyordu, Türk, Müslüman’la aynıydı ama bugün Türk, aynı şekilde anlaşılmıyor. Aynı anlayışı İslâmlık = Müslümanlık her yerde sağlayabilir. Türk Müslümanlığı (Anadolu Müslümanlığı, Anadoluculuk), Arap Müslümanlığı, Pers Müslümanlığı gibi uydurma kavramlar pansuman çözümlerdir, makro ve mikro milliyetçilikler üretir; bu ümmete çözüm olamazlar.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İHÂNET

KELİME/KELÂM & KAVL/SÖZ

HADİS & SÜNNET