İNTERNET

İnter, international’ın inter’i; net de network’un; uluslararası ağ/şebeke demek. Daha dar kapsamlı olanları : intranet ve extranet. İlk kez Amerkan ordusunda (Pentagon’da) kullanılmaya başlanmış, sonra tüm dünyaya yayılmış. 

Dünyadaki internet kablo ağı, kaç milyar km’dir acaba?!. Dar alanda kablosuz ağlar da çalışıyor. 

Bu bir şebeke; bu şebekenin ağ yapılanması LAN (lokal), geniş ağ WAN, kişisel ağ PAN, kentsel düzeyde MAN şeklinde kablolu ve kablosuz (Wi-Fi) olarak URL’ler üzerinden kişisel bilgisayar ve telefonlara (İP ya da İMEİ adreslerine) ulaşıyor.

Bu ağda (şebekede) herkes kendini “özgür ve merkezde” zanneder. Oysa bu şebekeyi “kontrol” eden bir güç ya da güçler vardır. Büyük oranda internet içeriklerini de bu güçler belirler ve yönetir. Bunu yaparlarken arka planda alan adı (DNS) ve kişisel İP’ler üzerinden internet abonelerini de yönetirler.

İnternet kablolarımız bişekilde bizi onlara bağlar.

Yakında tamamen kablosuz da bağlayacağız bu yeni tanrılarımıza!.

(Not : Genelde 1-2 saat öğle uykusuna yatarım; tam dalmışım ki telefon çaldı. Uyandım. ‘Ayda bilmem kaç TL’ye sınırsız fiber internet’ diyor. Kapattım telefonu, uyumaya devam ettim; ‘bedava’ deseydi, uyumazdım. İnternet, bize aynı zamanda “paralı veri” sağlıyor. Siz, ‘bedava veri’ sağladığında da uyumaya devam mı ederdiniz yoksa!.)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İHÂNET

KELİME/KELÂM & KAVL/SÖZ

HADİS & SÜNNET