ÖLÜMSÜZ MÜLKİYET

Mülkiyet üzerinde düşünmeyi sürdürünce böyle bir kavrama ulaştım. Bu yazıda, buna nasıl ulaştığımı anlatacağım.

Mülkiyet kamusal ve özel diye ikiye ayrılıyor; ikisi de mülkün kullanım biçimi; ilkini, kimse sahiplenmiyor, sahiplenmeye kalksa da kimseye verilmiyor, sahipsiz; ikincisini, herkes sahiplenmek istiyor, sahiplenmek için can atıyor, gece-gündüz çalışıyor. İlkinde, o mülkten çalışan da çalışmayan da (idealde, gerçekte değil) “eşit” yararlanıyor; ikincisinde, çook çalışana çook, az çalışana az veriliyor, hilenin-hurdanın önüne geçilemiyor ve mülkün kişiye bir “güç” sağlayacağı düşünülüyor; sıhhat giderse bu mülkün de biişe yaramayacağı düşünülmüyor.

...

Bill Gates, şimdi de tüm dünyada toprak mülkiyetine yatırım yapıyormuş, gıda sorunu kapıdaymış!. Çook ciddî bir gıda sorunu yaşanırsa, mülk sahipleri mülklerini koruyabilirlermiş gibi!. “Aç ayı fırın yıkarmış”.

Devleti de kendi mülkü görenler var. Onlara, “Sultan Süleyman’a kalmayan dünya sana mı kalacak?!” dense yine de duymuyorlar.

Bunları düşünürken zihnim beni “Ölümsüz Mülke” götürdü. “Ölümsüz Mülk” nedir?!. Mülkün Gerçek sahibinin istediği şekilde yaşamak ve O’nun verdiği mülkü yine O’nun istediği şekilde kullanmaktır. O’nun Mülkü tükenmez. O, tükenmeyen mülkünü sevdiği kullarına verir. O’nu unutup, O’nun mülküne göz dikenleri de O sevmez; o mülkünden onlara “geçici bir süreliğine” verir ama sonra “temelli alır.”

Mülk, Mülkün Gerçek Sahibi unutularak kullanılırsa, ister kamu/toplum adına ister özel kişiler/şahıslar adına kullanılsın, tuzaktır, zehirli bir yeme dönüşür, insan/ları zehirler!.

Sosyal çarpıklıkların, adâletsizliklerin ana sebebi budur.

Ben, komünistler/sosyalistler ve Pierre Joseph Proudhon gibi mülkiyet düşmanı da; kapitalistler gibi mülkiyeti için cibilliyetini bozan kişiler gibi de değilim. Her şey gibi mülkiyetin de “iyi insan olmanın” bir aracı olduğunu düşünürüm. Araçlara takılıp kalanlar, aslâ amaçlarına ulaşamaz. Bir Müslümanın da “asıl amacının” Rıza-i İlâhî olması umulur. İşte bu!, onu “Ölümsüz Mülkiyete” kavuşturur.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İHÂNET

KELİME/KELÂM & KAVL/SÖZ

HADİS & SÜNNET