FATURALAR

Dünya ve içinde de biz, ağır bir ekonomik bunalım (kriz) yaşıyoruz ve bu bunalımın (krizin) faturasını büyük oranda pandemiye kesiyoruz; oysa bu krizin baş aktörü sistem ve yanlış yönetimlerdir.

Tüm dünyada da bizde de, başta enerji fiyatları olmak üzere her kalemde çook ciddî bir artışlar var; bu durum, dar gelirli vatandaşın cebini değil tâ kalbini yakıyor; tuzu kurular rahat. Türkiye şartlarında tuzu kuruların içine dahil olabilmek için “bugün” (yarın değişebilir) aylık en az 15.000 TL ve üzeri bir gelire sahip olmak gerekiyor. Kim bu tuzu kurular? Ülkenin %10-15'i. % 85-95’i gerçekten zor durumda ve karamsar. 

Öne çıkan konu elektrik faturaları. Bana gelen faturayı detaylı inceledim. Aylık 265 kw kullanmışım 555.00 TL fatura geldi, 103 TL’si vergi (%18 KDV ve ayrıca Elkt. Tük. Vergisi); 1 kw elektrik yak. 2.09 TL. Bir aile ortalama 10 metreküp de doğalgaz tüketse, doğalgazın mk’ü de yak. 2.8 TL; 750-800 TL de doğalgaz faturası; artı su; sadece faturalar en az 1.500 TL.

Bunlar konut fiyatları; sanayi bunun iki-üç misli. Esnafa 2.000-3.000-5.000 elektrik faturası geliyor; mal üreten fabrikalar için bu çook ciddî bir maliyet. Mazot hâkeza, bu maliyetler fiyatların üzerine mecburen biniyor. ÜFE 80’ken, TÜFE 36 idi; şimdi ÜFE 150’yi, TÜFE 100’ü geçti; verilen zam bir ayda eridi. Bu millet 11 ay sefalete mahkum.

Sorumlu kim? Sorumlu öngörüsüz idareciler. Milletin cebinden (hazineden) yüksek maaşları alıp, önceden tedbir alamayanlar. Şu kadar baraj yaptık diye övünenler. Bu barajlarda da mı pandemi var  da elektriğe bu kadar zam yapıyorsunuz?!. Hadi mazotu, doğalgazı anladık?!. İsrafı önleseniz, parayı rantabl kullansanız mazotu da doğalgazı da bu millete daha ucuza satarsınız.

Bu millet, gelen faturalardan, yaşadığı fiyat artışlarından (enflasyondan) canı yanıyor; bu millete ağır faturalar kesiyorsunuz; millet de size çook ağır fatura kesebilir!. 

Yoksa bunu göze aldınız mı?!. Ben zenginim, yükümü tuttum, gelen her türlü faturayı öderim mi diyorsunuz?!. Haklısınız ama o faturanın yükü sadece sizi etkilemeyecek; yeni gelecekler de bu millete ağır faturalar kesecekler. Sözgelimi İçişleri ya da Milli Eğitim’i malum ortağa verecekler!... Siz Yassıada’yı Demokrasi ve Özgürlük Adası yapmıştınız, hatırladınız mı?!; onlar da İmralı Ada’sını yapacaklar!... Milli Eğitim’i alırlarsa, ikinci bir dil öğrenmiş oluruz fena mı olur!!...

Bunlar da sizin faturanız olur.

En büyük fatura da ötede önünüze çıkar. Yoksa!, buradaki hesabınızı yaparken ötedeki hesabınızı da mı unuttunuz!.

Öyleyse yandı keten helva!.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İHÂNET

KELİME/KELÂM & KAVL/SÖZ

HADİS & SÜNNET