İNCİ ve MERCAN

İnci, lü’lü’ü; mercan, mercan. Her ikisi de  Rahmân Sûresi 22. âyette; Lü’lü’ü, Hacc, 23, Fâtır, 33, Tûr, 24, Vâkıa, 23, İnsan, 19’da geçer. Mercan, Rahmân Sûresi’nin 58. âyetinde bikez daha geçer.

İkisi de değerli taşlardandır ve denizlerden çıkarlar. İnci, istiridye kabuğunun içinde bulunan; mercan, deniz altında büyük taşlara yapışık olan canlı bir taştır. İncinin siyahı daha değerlidir. İkisinde de kalsiyum karbonat yoğundur. Esas/gerçek (canlı) inci “yavrular”.

Biliyor olmalısınız, kömür de (taşı da) elmasa dönüşür; elmas da çook değerli bir taştır.

Bu taşları değerli yapan nedir? Kıt/az/nadir oluşları/bulunuşları ve içindeki güçleri/enerjileri ve parlaklıklarıdır. Bu güçleri ve parlaklıkları nereden gelir? Acıya (basınca ve karanlığa) sabırlarından, dayanıklılıklarından.

Rahat, insanı çürütür, mahveder; zorluk, --sabredilir, teslim olunmazsa-- insanı “çelik gibi” (çok dayanıklı) ve çook değerli (biri) yapar.

Kitâb’ta sabır, namazla (salât ile) birlikte zikredilir.

Sabır, “yüce/ulvî” amacı olanın, o amaca ulaşmak için önüne çıkan engellere direnmesi ve “O Ulvî/Yüce Güç’ten” gelecek yardımla bilenmesidir. Bu onu, taşlar (ve insanlar; cehennemin yakıtı, değersiz taşlar ve insanlardır) arasında “inci, mercan ve elmas gibi” yapar.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İHÂNET

KELİME/KELÂM & KAVL/SÖZ

HADİS & SÜNNET