SABR

Her kelimenin dünyada = evrende bir karşılığı vardır. Bazı (somut) kelimelerin anlamları, şehâdet âleminden; bazı (soyut) kelimelerin anlamları da gayb âlemindendir. Sabr kelimesinin anlamının sabır otundan (aloe vera, sarısabır, öd ağacından) geldiği söylenir.

Aloe vera, sarısabır, öd ağacı, gövdesiz, yaprakları testere gibi dikenli, soluk yeşil, evde de yetiştirilebilen, tıpta ve kozmetikte kullanılan bir bitkidir. Sabrın acı vermesi gibi, bu bitkinin özsuyu da acıdır; bu acı, onu dayanıklı yapar. Bu su, 'iltihaplara, yaralara' iyi gelir.

Sabır da böyle bişeydir.

Aloe vera, sarısabır, öd ağacı, ölü derileri canlandırır, saç dökülmesini engeller. 

“Soğuktan ve sıcaktan yanmış”! deriyi iyi ettiği; sedefe, içerdeki hastalıklardan ülser, astım ve kabızlığa da iyi geldiği söylenir.

İçimizde bu otu (sabrı/sabr otunu) besler ve büyütürsek, Allah’ın izni ile “içimizi yakan biçook sıkıntıyı/derdi” de tedavî ederiz, inşallah.

“Asra yemin olsun ki, insanlar hüsrandadır. İman eden, iyi (salih) iş yapanlar, hakkı ve sabrı tavsiye edenler hariç.” (Asr Sûresi.)

Sabır, katlanılması zor olan haksızlık, zulüm, sıkıntı, acı, hastalık, yoksulluk, felâket gibi durumlar karşısında umutsuzluğa kapılmayıp şikâyet etmeden, sızlanmadan tahammül gösterme ve Allah’a dayanmadır. Kötüye, zulme, haksızlığa tahammül sabır olduğu gibi; iyide, doğruda, güzelde ısrar da sabırdır.

Bilelim ki sabır, sadece güçsüzün gösterdiği bir tavır/hâl değildir; Rabbimiz de Es-Sabûr’dur. Yaramaz çocuğumuza, ‘geçimsiz-huysuz’ eşimize, sorumsuz talebemize, tembel işçimize-memurumuza gücümüz yeter ama bilelim ki buralarda daha çok güç değil sabır işe yarar.

Sabrın sonu selâmettir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İHÂNET

KELİME/KELÂM & KAVL/SÖZ

HADİS & SÜNNET