KABİR

Kabir : Mezar. Er ya da geç ziyaret edilen yer/mekân. 

Kabir ziyareti iki şekilde olur : Sağken ve ölünce.

Sağken yapılan kabir (mezar) ziyareti ölmüşlerimizi = geçmişlerimizi ziyaret içindir.

Bu ziyareti niye yaparız? Hem “vefâ” için hem geçmiş hatıraları canlandırmak için. Vefâ, asla/öze, geçmişe, hatıralara bağlılık, sevgi ve dostluk “gösterisi” için; hatıraları canlandırma, olup-bitenleri yeniden gözden geçirme ve “yeniden bir hesap” yapmak içindir. Bu hesap, bir gün bizim de burayı ziyaret edeceğimize odaklı olmazsa, tutmaz, sapar, ders almazsak turist gibi (türbe ziyaret eder gibi) mezarlık ziyareti yapmış oluruz ve ruhumuz orayı ziyaret ettiğinde elimizin boş olduğunu anlarız.

Birinci (sağken yaptığımız) ziyaret, ölünce yaptığımız ziyarete hazırlık için olmalı, gerekli dersler alınmalıdır; alınmazsa, mezar (kabir) ziyaretleri “övünce” döner. = “elhâküm-üt tekâsür, hattâ zürtüm-ül mekâbir.” (102/Tekâsür, 1-2.)

Çokluk (= çoklukla övünme/k), sizi o kadar oyaladı ki, bu, kabirleri ziyarete kadar vardı. Buradaki kabirleri ziyaretin iki okuma şekli var : 1) Sağken soyunuzla = geçmişinizle o kadar övündünüz ki mezarlardakileri bile saydınız. 2) Kendiniz ölünceye kadar (= bilfiil mezarı ziyaret edinceye kadar) hayatın anlamını kavrayamadınız, bunu mezarı ziyaret edince = ölünce anlayacaksınız!.

Sağken yaptığımız mezar (kabir) ziyaretlerimiz, bize ölümü ve sonrasını hatırlatmalı, hesabımızı yeniden gözden geçirme fırsatı vermeli; aksi hâlde o mezarı (kabri) ikinci ziyaretimizde, iş işten geçmiş olacak!.

Efendimiz : “Ölümden daha büyük (etkili) nasihat (öğüt, ders) yoktur.” buyurmuş. Bu nasihatten de ders almayanlara öteki nasihatler hiç fayda etmez.

“Yaklaştı yaklaşmakta olan. Onu Allah’tan başkası çeviremez.” (53/Necm, 57-58.)

“Yaklaşan gün hakkında onları uyar. O gün korkudan yürekler ağızlara gelir. O gün zalimler için ne samimi bir dost ne de sözü dinlenir bir şefaatçi vardır.” (40/Mümin, 18.)

Kişinin ölümü, küçük kıyamettir; âlemin ölümü, büyük kıyamettir ve kıyamet her geçen gün/saat yaklaşmaktadır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İHÂNET

KELİME/KELÂM & KAVL/SÖZ

HADİS & SÜNNET