RAMAZAN

Ramada (رمض) kök fiilinden mastar. Ramada, aşırı sıcak/ta kavrulma, yanma. Ramd, kılıcı keskinleştirmek için iki yalçın taş arasına koyup dövme demek.

Aşırı sıcakların yaşandığı çöl ortamında bu ayda oruç tutmak (aç ve susuz kalmak), yanıp kavrulmaya ve keskinleşmeye “işaret” (âyet) olmasın!.

Arap aylarından olan Ramazan, bizim Ağustos ayımız gibi aşırı sıcakların yaşandığı bir aydır; üstüne üstlük bu ayda Müslümanlara aç ve susuz kalma (oruç tutma) emredilmiş, farz kılınmıştır.

Muhtemelen inanmayan Araplar, “olacak şey mi bu!. Bu Müslümanlara Tanrı’ları eziyet ediyor, zulmediyor ” demişlerdir.

Allah-u A’lem, bu ayla Allah, Müslümanların dayanıklığını test etmek istemekte ve “oruç Benim için”! demektedir.

Oruç tutan adam da, günlük/rutin işlerini yapmaya devam eder, yatmaz. Üstelik gece de “fazladan”! ibâdet eder (terâvih).

İşte böyle bir “zorluk ayında”! inmeye başlamıştır Kur'ân; zorlukları kolay kılmak için. (“inne meal usri yüsrâ.”).

Kolaylık, zorlukta; zorluktan çıkar. Zorluğa tâlip olmayanlar kendilerini geliştiremezler.

Ramazan, zorluk ve darlık ayıdır. O ayda zorluklar, darlıklar ferahlar. Ekonomik ve fikrî (maddî ve manevî) olarak zorda ve darda kalanlar, bu ayda ferahlar/ferahlatılır. 

Efendimizin “fikrî zorluğu” bu ayda Kur'ân’la çözülmüş; O, bu ayda Ruh-ul Emîn Cebrâil ile görüş(türül)müş/tanış(tırıl)mıştır...

Bu aya hazırlık, ‘alma ile değil verme ile’ yapılır; bu ayda kişi, kendi yemez, yedirir; giymez, giydirir...

Bu ay boyunca kişi fedakârlığa alışır; diğer aylarda bu fedakârlığı sürdürmeye gayret eder. Ayın son on günü Efendimiz eşlerinden bile uzak durmuş, i’tikâfa (ﺍﻋﺘﻜﺎﻒ) girmiştir. (2/Bakara, 187.) İ’tikâf, diğer işlerden uzaklaşarak ısrarlı ve sebatkâr bir şekilde dikkati ve tüm gayreti sadece bir işe/bir konuya (ayette ibâdete) yoğunlaştırmak demek. (Akefe ve türevleri Kitâb’ta dokuz yerde geçer. Israrla bişeyi yapmak ya da almak için beklemek anlamındadır.) 

Ramazanın ilk yirmi (20) gününde dağınıklık (= kesret/çokluk) toparlanmaya çalışılır, son on (10) gününde ilgi tek bir noktaya (= vahdete/birliğe) yoğunlaştırılır; aş da (açlık da susuzluk da) iş de eş de terk edilir.

Ne aranır?!

???

“Bayram”.

Bayramı bulmayan (bilmeyen), bayram eder mi?

(Ramazan boyunca yazmayacağım için, bayramınız şimdiden mübarek olsun.)

Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

İHÂNET

KELİME/KELÂM & KAVL/SÖZ

HADİS & SÜNNET