BİZ

“Biz”

Birinci çoğul şahıs zamiri; içine sen, ben ve siz girer. Zamirler, dilde isimlerin (kişi adlarının) yerini tutar. Dil, nasıl ismini aldığı varlıkların yerini tutmazsa isimler de kişilerin yerini tutmaz ama onları “temsil” ederler.

Rabbimiz olan Allah Kitâb’ı Kur'ân-ı Hakîminde Kendi Özel İsmi Allah’tan başka 99 Esmâ’sının yanında “Ben ve Biz = Ene ve Nahnu” zamirlerini de kullanır. (326 kez Ben, 1700 küsür kez Biz.)

Ben, birinci tekil şahıs zamiridir ama Allah “şahıs” değildir. Ankara Okulu Yayınlarından çıkan, felsefeci Prof. Veli Urhan tarafından yazılan ‘İnsanın ve Tanrı’nın Kişiliği’ kitabında Tanrı, bir “kişi” olarak görülse de O aslâ bir kişi değildir ama insanın “anlaması” böyle bir ifâde kullanılmıştır; Sayın Prof. “personalizm” çalışmıştır.

Pekiî, Rabbimiz Allah’ın Kendisi hakkında hadi İsim ve Sıfatlarını “geçtik”!; zamirler kullanması, üstelik ‘Ben yanında Biz’ demesini nasıl anlamalıyız?!.

...

'Bütün dünya olarak hepimiz = biz, bu sene zor bir yıl geçirdik.'

(Bir lisenin yöneticisinin) 'Biz, bu sene şu kadar öğrenciye Üniversite kazandırdık.' demesini nasıl anlarsak, ‘Kitâb’taki Biz’i’ de öyle mi anlamalıyız?!.

...

Dikkatle saydım, (hata payım var!), Biz zamirinin geçtiği âyetler, Vahyin inişi (innâ enzelnâ, evhaynâ, nûhî gibi), evrenin yönetilişi (ve enzelnâ minessemâi mâen, evresnel Kitâbe, vecealnâ nevmeküm sübâtâ gibi) ile ilgili yerler.

Okul yöneticisi, biz deyince, öğretmen-öğrenci, hademe herkesi kast ediyorsa; Allah da, başta Kendi'sini, Vahyi indiren Meleğini (Cebrâil) ve “o süreçte” görev alanların tümünü; yağmurun ya da karın inişi/yağışında da yine başta Kendini, yağmur ya da karı indiren Meleği (Mikâil) ve “o süreçte” görev alan tüm meleklerini kast ediyor olamaz mı?

İlâhî Okula (dâvaya) mensup olan (gönül veren) herkes, İlâhî Rehberliğin altında, başta Hz. Muhammed (a.s.) olmak üzere tüm inananlar (Enbiyâ ve Evliyâlar), “Rabbimiz Allah’ın Biz’ini” oluşturamaz mı?!.

Rabbimiz Allah, “Biz zamirini” kullanmasa, her şeyi Kendi'si yapmış olmaz mı?!.

Unutmayalım! Yine de bu “Biz’de” herkes eşit değildir. Her meleğin eşit olmadığı gibi...

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İHÂNET

KELİME/KELÂM & KAVL/SÖZ

HADİS & SÜNNET