İKİ DÜNYA

Tam kastım bura ve öte değil ama burayla ve öteyle yakından ilişkili; ağırlıklı olarak buradaki iki dünyadan söz edecek ve sözü öteye bağlayacağım.

Burada da iki dünya var. Biri reel (gerçek), öteki ideal (fikrî). İdeal dünyaya bizi kitaplar bağlar; kitaplar, gerçek (reel) dünyadan memnun olmayan adamlar tarafından yazılır; kitaplar, onların (yazarların) düşünce dünyasıdır. Her kitap başka bir dünyadır. Çoğu da sanal bir dünya. Neden? Çoğu reel dünya ile uyumlu değildir. Reel dünya ile uyumlu olanların çoğu da öte dünyayı tanımaz, ötede bir dünya olduğuna da inanmaz. 

El-Kitâb (Kitâb-ül Hakîm), hem bu dünya hem öte dünya ile uyumludur; bu dünyadan memnun olmayanlara burada ne yapmaları gerektiğini, = öte için ne gibi = nasıl bir hazırlık yapmaları gerektiğini söyler.

Kitâb-ül Hakîm, dünya ve âhiret mutluluğu için indirilmiş ilâhî bir ikramdır. Bu Kitâb, öteki kitaplar gibi okunmamalı (görülmemeli), Ona temiz dokunulmalı. “Lâ yemessuhu ille-l mutahharun.” âyetini iki şekilde okumak (anlamak) mümkün. İlki, abdestsiz; ikincisi, “aklı ve kalbi kirli” olarak.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İHÂNET

KELİME/KELÂM & KAVL/SÖZ

HADİS & SÜNNET