PROFİL & PERSPEKTİF

Profil, bir nesnenin veya yüzün yandan görünüşü. Perspektif, bir nesnenin veya yüzün, insan gözüyle uzaktan görünüşü ve tamamlanışı.

Profil resmimiz, bizi “tam” göstermez. Aslında hiçbir resim, hiçbir şeyi “tam” göstermez, ama biz o resimlere bakarak, onları aklımızla, aklımızda tamamlarız.

Her şeyin = bir şeyin  ilk görünüşü/görüntüsü ya da bir taraftan = bir yandan görünüşü, o şeyin algısı; o şeyi aklen tamamlamak da o şeyin bilgisidir.

Bilgi (= bilmek), bir perspektif işidir. Perspektif, sadece tek yönlü bir görüntü işi değil, çook yönlü bir görüntü işidir. (Nietzsche. Foucault. Perspektivizm)

...

Böyle bakarsak, Tanrı, hiçbir yanıyla (= yönüyle) madden görülemediği için ne algılanabilir ne de bilinebilir; materyalistler = ateistler böyle düşünürler. O’na ancak ve ancak İNANILABİLİR. O’nu algılayamadıkları ve bilemedikleri için varlığına veya yokluğuna inanmayanlara da agnostik denir; aslında agnostiklerle materyalistler arasında çok fazla bir ayrım da yoktur; iki kesimin aklı da aynı tarzda, aynı biçimde, fıtratlarından (= vicdanlarından) kopuk çalışır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İHÂNET

KELİME/KELÂM & KAVL/SÖZ

HADİS & SÜNNET